Српски  Magyar 

Нови мамограф и РТГ у ДЗ "Др Ђорђе Бастић"

У присуству др Снежане Бојанић, помоћнице покрајинског секретара за здравство, данас су у Дому здравља "Др Ђорђе Бастић", на дан славе установе - Свети Козма и Дамјан, свечано пуштени у рад два веома вредна медицинска апарата - нови рендген апарат и нови мамограф. Важан дан за здравствену заштиту грађана Србобрана, Турије и Надаља, али вероватно и околних места јер ове услуге, посебно мамографије нису свуда и лако доступне, подржали су својим присуством и Радивој Дебељачаки, председник Општине Србобран, и др Илија Газепов, члан Општинског већа, док је свим гостима домаћин био др Властимир Кладар, директор Дома здравља. Ови апарати набављени су средствима Покрајинске владе, а на захтев здравствене установе из Србобрана.

"Освануо је врло леп и заначајан дан за Србобран и Дом здравља у Србобрану, два нова и врло значајна апарата су од сада у функцији грађанки и грађана овог места. Нови мамограф и рендген апарати стигли су у Србобран. Покрајински секретаријат за здравство је за ове апарате, и уопште у Дом здравља за ову годину, издвојио нешто више од 20 милиона динара. Поносни смо што су апарати врло брзо набављени и стављени у функцију. Стари апарати, који нису више били функционални, замењени су новим и то је за Србобранце врло значајно, јер ће као и до сад све прегледе моћи да обаве у свом месту али на савременији начин", рекла је Др Снежана Бојанић. Он је изразила посебно задовољство због чињенице да локална самоуправа чини значајне и велике кораке да својим грађанима обезбеди најбоље могуће услове за примарну здравствену заштиту, па и више од тога, јер се ради о невеликој општини.

Радивој Дебељачки, председник Општине Србобран је истакао да је одговорна политика Републике Србије, на челу са Председником Александром Вучићем, затим Покрајинске владе и локалне самоуправе, заједничким снагама довела до тога да се србобранска здравствена установа опреми новом вредном опремом.

"Инсталирани апарати ће нашим грађанкама и грађанима омогућити бољу здравствену заштиту него што је била до сада, а верујем да ће неким људима спасити и животе. Сматрам да је подршка коју смо остварили преко Покрајинске владе и ресорног секретаријата за здравство, од великог значаја. За мање локалне самоуправе попут наше, којој је најближа болница у Врбасу, оваква подршка значи много јер нам обезбеђује више од примарне здравствене заштите и онога што је закон предвидео да наш Дом здравља мора да обезбеди. Због тога сам веома срећан и задовољан, заједничким снагама радимо на томе. Око 30 милиона динара је ове године уложено у опрему, поред Покрајинске владе улагала је и компанија НИС, на чему смо им неизмерно захвални, али смо и сопственим средствима које су обезбедили Дом здравља и Општина Србобран, радили на побољшању услуга за све наше суграђане", истакао је Дебељачки и додао да је локална самоуправа смогла снаге да обезбеди новац и за набавку одређених апатата за потребе Опште болнице у Врбасу.

Председник Општине Србобран је јавно похвалио агилност и ангажованост Дома здравља, на челу са директором др Властимиром Кладаром, на време указујући на потребе пацијената и саме установе, све како би се грађанима пружила најбоља здравствена услуга.

О значају нових уређаја говорио је др Кладар, директор ДЗ "Др Ђорђе Бастић".

"Ради се о два врхунска аналогна апарата са CR конфигурацијом, која слику претвара у дигиталну форму врхунског квалитета, високе резолуције и изузетне транспарентности и визуелизације, што је посебно важно за праћење промена код дојке. Једнако важно је да више нема болног прегледа, какав јесте био код претходног апарата, јер потребни ниво компресије није болан, а то су потврдиле и прве пацијенткиње које имају искуства са прегледа на оба апарата. Овај мамограф је капиталне важности за Дом здравља, дугорочно смо решили питање скриниг прегледа на карцином дојке и дијагностичке мамографије. Посебно се захваљујем Покрајинској влади јер, иако није било у плану да се набавља РТГ апарат и након што нам је покварена рентгенска цев, из буџетске резерве је издвојено четири милиона динара и наша установа је у хитном поступку добила нови РТГ апарат", рекао је др Кладар.