Српски  Magyar 

Нови превентивни прегледи у Дому здравља

Републички фонд за здравствено осигурање (РФЗО) саопштио је да ће и овог викенда у 170 здравствених установа широм Србије грађани моћи да ураде превентивне прегледе. У акцију је поново укључен и Дом здравља "Др Ђорђе Бастић", који позива грађане Србобрана, Турије и Надаља да искористе прилику и једноставно и брзо изврше важан здравствени преглед.

Акција је заказана за суботу и недељу, 04. и 05. новембар, од 08.00 до 16.00 сати, а грађани ће моћи да ураде кардиолошки преглед, односно ЕКГ, мерење крвног притиска и одређивање нивоа глукозе, триглицерида и холестерола у крви. Важна напомена за све оне који желе да изврше анализу крви је да најмање 12 часова пре узорковања не смеју конзумирати било какву храну, нити пити било какве напитке осим воде. Само у овом случају могу се добити релевантне вредности, упозорили су из Дома здравља.

Заказивање није потребно, већ је довољно само да грађани оду до здравствене установе у наведеним данима од 08.00 до 16.00 сати.

Болести срца и крвних судова водећи су узрок оболевања и умирања у Србији и у свету. У већини случајева кардиолошке болести изазване су факторима ризика који се могу контролисати или лечити – висок крвни притисак, гојазност, пушење, недовољна физичка активност. Држава овим прегледима жели да укаже на значај превенције и да превентивне прегледе учини приступачнијим грађанима, наведено је у саопштењу РФЗО. Подсећају да су у октобру рађени ултразвук дојке, ПСА тест и прегледи штитасте жлезде.