Српски  Magyar 

Србобрански олимпијски шампиони крунисали Дечију недељу

У Србобрану је данас одржана III Дечија олимпијада. У више спортских дисциплина, између осталих фудбалу, кошарци, одбојци, атлетици, шаху, такмичило се скоро 900 ученика основних школа из Србобрана, Турије и Надаља, а ове године конкуренција је била појачана ученицима Основне школе "Коста Трифковић" из Новог Сада, специјалним гостима овогодишње Олимпијаде. Организатори сада већ традиционалног спортског надметања ученика, осмишљеног да промовише пријатељство и здраве животне стилове, били су Месна заједница Србобран и Удружење грађана "Наша прича", уз несебичну подршку и покровитељство Општине Србобран.

Част да отвори овогодишњу, III Дечију олимпијаду у Србобрану, припала је проф. др Дарији Кисић, министарки за бригу о породици и демографију у Влади Србије.

"Све што радимо и градимо је због деце. Деца су наша будућност и учинићемо све да имају још лепше и срећније детињство. Деца нам дају снагу да радимо још више и боље, јер видимо да имамо за кога. Све активности Министарства за бригу о породици и демографију су усмeрене да нас буде више, али смо посвећени и популацији старијих, управо са аспекта њиховог подстицања, уважавања, социјалне инклузије. Дечија енергија и полет, осмеси и радост, представљају највећи мотив", поручила је министарка за бригу о породици и демографију проф. др Дарија Кисић деци, учесницима Дечије олимпијаде. Министарка Кисић је у Србобрану посетила и мајку Сандру Стефановић, која је уз помоћ државне субвенције за куповину првог стана по основу рођења детета, својој породици обезбедила кров над главом.

Најављен и поздрављен као велики пријатељ Србобрана, Дане Баста, покрајински секретар за спорт и омладину, истако је да су деца највећа вредност свих градова и места у Војводини и Србији и учинити нешто важно и добро за њих свакоме мора бити приоритет. Он је управо говорио шта 

"Општина Србобран важи за једну од активнијих општина и Покрајински секретаријат за спорт препознаје ову локалну самоуправе као важног партнера у реализацији разних планова. Издвајамо путем конкурса доста средстава за уређење инфраструктуре и развој спорта у општини Србобран, тако да смо задовољни што имамо прилику да заједно нашој деци обезбедимо услове да се на високом нивоу баве спортом.

Председник општине Србобран Радивој Дебељачки рекао је да је Дечија олимпијада круна активности локалне самоуправе током године у области стварања услова за правилан развој младих људи. "Ова манифестација представља једну од најзначајнијих на територији наше општине, трудићемо се да сваке године буде све боља и боља и да ширимо ове дечије осмехе које данас видимо. Заиста пуно активности имамо у нашем Србобрану, нашем Надаљу и нашој Турији, током Дечије недеље, а свакако је врхунац свих тих активности одржавање данашње Дечије олимпијаде. Неизмерно нам је задовољство што смо данас овде са децом која су испуњена радошћу и долазе са осмехом. Стварно ћемо се трудити да цела година буде таква, кроз активности локалне самоуправе истичемо праве вредности, са жељом да наша деца буду задовољна током читаве године, да нам међу циљевима деловања на првом месту увек буде дечија радост", навео је Дебељачки.

Овогодишња промотерка Дечије олимпијаде била је Адријана Вилагош, бацачица копља, шампионка са Светског првенства за јуниоре, првакиња Балкана, најбоља млада спортискиња према одлуци Олимпијског комитета Србије, вицешампионка Европе у конкуренцији сениорки, млада звезда у успону са свечаности "Светске атлетике" у Монаку. 

"Ово је фантастична манифестација, срећна сам и част ми је да сам добила позив да будем део Дечије олимпијаде. Кад си дуго у спорту све више се гледа на резултат, више се о томе размишља него што се ужива, а овде и ја могу да се присетим мојих млађих дана. Покушаћу кад ми ускоро почну припреме да уживам у спорту барем у пола од овог како уживају ова деца овде", рекла је Адријана.