Српски  Magyar 

Руководство Националог савета Мађара у посети ПУ "Радост"

Делегација Националног савета мађарске националне мањине, коју је предводио председник Арпад Фремонд, посетила је у уторак вртић "Барби" Предшколске установе "Радост". Посета је уприличена поводом почетка рада дневног боравка у овом вртићу. Отварање дневног боравка је од велике помоћи запосленим родитељима, који су децу до сада водили у околне вртиће, закључено је приликом посете.

У име Општине Србобран делегацију из Суботице дочекале су Милица Зарић, заменица председника Општине Србобран, Биљана Бајић, директорка ПУ "Радост",  чланови Општинског већа Беата Сабадор Фодор и Кристијан Кочиш, као и Нандор Брашњо, одборник у Скупштини општине Србобран. Национални савет мађарске националне мањине представљала је и Ерика Муњин Сокола, чланица овог тела из Србобрана.

Председник Националног савета Мађара Арпад Фремонд захвалио је локалној самоуправи на помоћи при отварања дневног боравка у вртићу "Барби", и истакао да је Општина Србобран издвојила значајна средства за опремање простора. Он је додао да је НСМ додатно издвојио 100.000 динара за кревете са опремом за децу. "Пре пар година уз помоћ Националног савета објекат 'Барби' је добио ново дечије игралиште, потпуно је сређено грејање и замењени су сви прозори. Радујем се што смо све време лепо сарађивали са локалном самоуправом и у њој нашли партнера. Овај пројекат резултат је екипног рада", рекао је Фремонд и истовремено изразио наду да ће локална самоуправа успети да одржи радна места неопходна за рад дневног боравка, јер је све то од посебног значаја за овдашњу мађарску заједницу. У објекат ђе уписано 35 малишана, а 15 користи услуге целодневног боравка.

Милица Зарић, заменица председника Општине Срборбан, истакла је да је од укупно девет вртића Предшколске установе "Радост", од ове године услуга целодневног боравка функционише у чак седам. "Заједно са Националним саветом мађарске националне мањине обезбедили смо кревете, постељину, јастуке и играчке за децу, и ово је само један у низу пројеката које смо заједно успешно реализовали. Деца у свим вртићима у Србобрану, Турији и Надаљу наш су приоритет и трудићемо се да све објекте једнако опремамо и унапређујемо", рекла је Зарић.