Српски  Magyar 

Дерматолози прегледали чак 173 пацијента

Број прегледаних грађана и резултати тих прегледа дали су пун смисао у суботу одржаној акцији бесплатних дерматолошких прегледа у Дому здравља "Др Ђорђе Бастић". За неколико сати, не остављајући ниједног заинтересованог грађанина непрегледаног, четири врхунска дерматолога прегледали су чак 173 пацијента из Србобрана, Турије и Надаља, пружајући им важну здравствену услугу у свом граду, у ком не постоји дерматолошка служба.

"Ово је по први пут организована акција бесплатних превентивних прегледа у сарадњи са Министарством здравља, и управо, закључили смо да смо на правом месту. Та ризик група грађана, односно ризична популација, јесте сеоско и пољопривредно становништво које је због природе свог посла изложено већој УВ радијацији. Зато и виђамо, у различитим местима, различите процента карцинома коже, па смо тако у једном месту раније, имали чак 30 одсто откривених карцинома у укупном броју прегледаних пацијената. Радује нас одличан одзив грађана у Србобрану, месту где иначе нема дерматолога, тако да смо били на правом месту. Имамо новооткривених меланома, што нам говори колико је значајна рана дијагноза и овакви превентивни прегледи, у суштинском смислу. Имамо намеру да бесплатне превентивне прегледе обавимо у свим местима у којима нема дерматолога, и наравно у фокусу остаје ризична популација пољопривредно оријентисаног становништва у сеоским срединама”, рекла је проф. др Даница Тиодоровић, председница Удружења дерматовенеролога Србије, која је у Дому здравља прегледала Србобранце.

Према њеним речима, прегледано је 173 грађана, уочене су 34 суспектне промене на кожи, од чега три меланома, девет базоцелуларних промена и остало су били атипични младежи. То значи да је 20 одсто прегледаних грађана општине Србобран, упућено са дијагнозом на даљу дијагностику и лечење. Проф. др Тиодоровић је упутила апел свим грађанима да обрате пажњу на промене на својој кожи, и уколико примете нешто, обавезно посете лекара.