Српски  Magyar 

Најбољи дерматолози прегледаће Србобранце

Удружење дерматовенеролога Србије организовало је конференцију за новинаре у Београду у циљу најаве овогодишње акције бесплатних дермоскопских прегледа за становништво које је изложено већој УВ радијацији као и у регијама где нема дерматолога. Управо то је и најавила проф. др Даница Тиодоровић, председница Удружења.

Проф. др Тиодоровић је истакла да ће наредних недеља бити организовани бесплатни прегледи у неколико локалних самоуправа у Војводини, између осталих и у Србобрану и то 16. септембра. Удружење жели да скрене пажњу на значај ране дијагностике карцинома коже, чија је инциденца у сталном порасту последњих година. Бесплатне дермоскопске прегледе обављаће врхунски дерматолози, експерти у обасти дермоскопије, а сви пацијенти којима буду дијагностиковане сумњиве промене, биће упућени хирургу ради ексцизије и патохистолошке верификације.

Поред ране дијагностике, Удружење дерматовенеролога Србије своје активности усмерава ка едукацији најмлађих, а све у циљу стицања здравих навика у смислу правилног понашања на сунцу, а у циљу превенције карцинома коже.

Ове године обављена је едукација деце у кампу нашег прослављеног одбојкаша Вање Грбића који подржава ову кампању. Деца у кампу информисана су о штетности прегоревања, опасности соларијума и као и начину правилног понашања на сунцу. Поред едукације деце у овом кампу,  реализовани  су и бесплатни дермоскопски прегледи.

Проф. др Душан Шкиљевић, члан Извршног одбора Удружења дерматовенеролога Србије, најавио је регистар за псоријазу и скренуо пажњу на недостатак терапије за пацијенте за хидрадентис супоративом. Овим путем позивамо  и све остале заинтересоване да се одазову акцији бесплатних превентивних прегледа, а на овим акцијама могуће је добити и корисне савете о правилном понашању на сунцу, о значају самопрегледа и правовременог јављања дерматологу.

Милица Зарић, председница Савета за родну равносправност, позвала је све грађане Србобрана, Турије и Надаља да искористе прилику и бесплатно и брзо се прегледају код најеминентнијих лекара дерматолога, те тако на време открију све врсте промена на кожи, које умеју бити и веома опасне уколико се не узму озбиљно и правилно не третирају.   

Службени лист