Српски  Magyar 

"Бубамари" признање за еко активности

Предшколска установа "Радост" – вртић "Бубамара" у Надаљу поновни је добитник признања "За чистије и зеленије школе у Војводини", које се додељује у програму који је покренут са циљем да се у вртићима, школама и локалним заједницама подигне свест и лична одговорност за бригу о животној средини. Награде су добили представници 54 најбоље васпитно-образовне установе из Војводине, међу којима је и надаљски вртић.

Награде заједно обезбеђује девет партнера: Секретаријат за урбанизам и заштиту животне средине, Секретаријат за образовање, прописе, управу и националне мањине – националне заједнице, Секретаријат за енергетику, грађевинарство и саобраћај, Секретаријат за пољопривреду, водопривреду и шумарство, Секретаријат за привреду и туризам, Секретаријат за спорт и омладину, Град Нови Сад – Градска управа за заштиту животне средине, ЈП „Војводинашумеˮ и Покрет горана Војводине.

Програм "За чистије и зеленије школе у Војводини" се реализује већ 14. пут и ове године има укупан наградни фонд који прелази вредност од четири милиона динара, рекла је у уводном обраћању, на додели награда, Бранкица Табак – координатор програма и подсекретар Секретаријата за урбанизам и заштиту животне средине.

“У име носилаца овог пројекта, изражавам велико задовољство због начина на који васпитно-образовне установе већ дуги низ година делују у оквиру програма. Пројекат је ушао у 14. циклус, и број учесника из године у годину расте. Када је реч о финансирању, Покрајински секретаријат за урбанизам и заштиту животне средине ове године је издвојио три милиона динара за награђивање ученика, односно предшколских установа, основних и средњих школа са територије АП Војводине. Секретаријат је захвалан свим партнерима, сви заједно смо, пре свега, упућени искључиво на просветне раднике који све време свој ентузијазам, искуство и знање, мимо образовног редовног програма, исказују и у ваннаставним активностима у циљу едукације деце усмерене на заштиту животне средине.

Награде су следеће: једнодневни излет у заштићеним подручјима у Војводини (НП „Фрушка гора“ и СРП „Ковиљско-петроварадински рит“, обилазак Стражилова, Сремских Карловаца, вожња туристичким бродом катамараном по Дунаву и семинар за наставнике, које реализује Покрет горана Војводине средствима покрајинских секретаријата који су партнери у програму. Покрет горана Војводине ове године ће угостити 31 васпитно-образовну установу и организовати семинар за награђене. Јавно предузеће „Војводинашуме“ награђује 16 васпитно-образовних установа, које ће имати прилику да посете заштићена подручја којима то предузеће управља. Град Нови Сад обезбеђује литературу за све награђене школе и чини да школска дворишта буду још зеленија. Ове године, награда озелењавања додељује се за седам васпитно-образовних установа са територије Новог Сада.

Службени лист