Српски  Magyar 

Општина Србобран обележила годишњицу НАТО агресије на СРЈ

Данас се у Србији обележава 24. годишњица од почетка НАТО агресије на Савезну Републику Југославију. Напади започети 24. марта 1999, трајали су 11 недеља и уз хиљаде жртава, као најтрагичније последице агресије, тешко су оштећени инфраструктура, привредни објекти, школе, здравствене установе, споменици културе.

У Србобрану је, по традицији, годишњица НАТО агресије обележена у порти Цркве Богојављења Господње, крај споменика страдалим у ратовима од 1990. до 1999. године. Служен је помен свим страдалим у данима рата, а затим уз полагање венаца изведен и пригодан програм. Беседу је одржао свештеник Јован Кезан, наступио је хор ОШ "Вук Караџић", под диригентском руком наставнице Александре Шунтић и у пратњи солисте на гитари Илије Зеца. Програм је водила Наташа Слепчев, чланица Савета МЗ Србобран.

"Прошле су 24 године од НАТО агресије на нашу земљу, године су прошле али ми не заборављамо. На данашњи дан одајемо пијетет свим невино страдалим жртвама немилосрдног и бездушног рата који се надвио над нашим градовима и селима, над нашим народом који је кроз своју историју више пута страдао и дизао се из пепела. У ваздушним нападима на СР Југославију, који су трајали од 24. марта до 10. јуна 1999. године, страдало је 1.000 припадника војске и полиције, 2.000 цивила, међу којима је било жена и деце. Деветнаест на једног, држава НАТО пакта, без сагласности Савета безбедности Уједињених нација, бацали су бомбе које су падале и уништавале наше болнице, школе, мостове, споменике културе и привредне објекте. Како оправдати агресора, како разумети ум војника који гађа воз у покрету или аутобус препун путника?! Не може се разумети, а таква питања су она на која до данас нисмо добили одговор, јер такви зликовци никада и нигде нису одговарали. Милицу Ракић, која је са свега три године седела на ноши у купатилу свога дома када ју је део касетне бомбе погодио и усмртио, никада нећемо заборавити, ни Милицу ни све друге жртве бездушног терора НАТО агресора. Међу њима су били и наши суграђани Синиша Лаушев, Александар Бајин и Ранко Пантелић. Данас, 24 године касније, наша земља је на путу напретка, али поново између интереса великих сила, као што је то било много пута кроз историју. У временима када се свет мења пред нашим очима, Србија је поново на искушењу и зато је потребна мудрост у доношењу одлука, али и јединство које доноси лакшу позицију нашој земљи да савлада све препреке на које наиђе. Култура сећања нас учи и помаже у разумевању догађаја који су данас део наше историје, али је најважније да никада не заборавимо, јер је то најмање што се од нас очекује. Нека је вечна слава и хвала свим невино страдалим жртвама НАТО терора", рекао је пред бројним окупљеним грађанима Радивој Дебељачки, председник Општине Србобран.

Венце на споменик положили су представници Општине Србобран, Покрајинског секретаријата за социјалну политику, демографију и равноправност полова, Војске Србије, Министарства унутрашњих послова, затим удружења ратних војних инвалида Србобран, Жабаљ и Кнежевац, Равногорског покрета Србобран, СУБНОР-а Србобран, Удружења бораца 1991 - 1999. "Храбри борци", Српски ветерани Републике Србије, те локалних одбора Српске напредне странке и Социјалистичке партије Србије.