Српски  Magyar 

Месне заједнице за бољи контакт са грађанима

Радивој Дебељачки, председник Општине Србобран, обишао је данас Месну заједницу Србобран и са председником и члановима Савета најниже јединице локалне управе разговарао о начинима како унапредити сарадњу и бити још ефикаснији сервис грађана. Дебељачког су у новој згради МЗ дочекали Славко Тешановић, председник Савета МЗ Србобран, чланови Савета Душан Поповић, Војин Белић, Срђан Миковић и Весна Ранков, као и Даринка Молдованов, секретарка Месне заједнице Србобран.

"Од формирања новог Савета Месне заједнице Србобран прошло је одређено време, канцеларије овог органа пресељене су на нову место - у зграду у којој је некада био Суд, и време је да успоставимо координацију у активностима, продубимо комуникацију са грађанима и направимо планове које морамо реализовати. Веома је важно да Месна заједница остари једну од својих улога, а то је директна комуникација са грађанима и обавештавање локалне самоуправе са којим се проблемима они сусрећу, које су њихове сигестије и предлози. Уверен сам да ће и нови Савет Месне зајднице бити активан, да ће припремати и покретати иницијативе и пројекте за уређење нашег места, свакако наставиће и са поделом оброка угроженим грађанима, заједно са Црвеним крстом Србобран, и да ће бити добар сервис свих Србобранаца", рекао је приликом посете Дебељачки.

Председник Општине је обећао подршку локалне самоуправе раду и активностима Месне заједнице, и то не само у финансијском делу, што је увек званични део буџетских и других докумената. Он је изнео став да је локална самоуправа пронашла добро решење за место рада Месне заједнице, место које је у ширем центру места, близу других установа које грађани често посећују и довољно комфорно да прими грађане и пружи им услуге.  

"План нам је да ускоро обиђемо и месне заједнице у Турији и Надаљу и на исти начин поразговарамо о свему у ова два места. Месне заједнице некада скоро да нису имале никакву улогу и то сада мењамо. За нас је најважније да имају улогу продубљивања комуникације са грађанима; потребне су нам информације од грађана како и где да усмеравамо инвестиције, шта је то њима потребно, али не само то и само кроз финансијски аспект. Посебно се то односи на Турију и Надаљ; ради се о сеоским домаћинствима која немају свакодневни директни приступ локалној самоуправи и доносиоцима одлука. Ту долази до изражаја улога месних заједница и зато сваке недеље имамо дан за контакт са становницима ових места, увек су једном у току недеље на програму сусрети са Туријцима или Надаљчанима, да не би морали да долазе у Србобран на разговор са председником Општине и другим функционерима. Ми желимо да то радимо кроз месне заједнице, идемо у ова места и директно разговарамо са грађанима. Све их саслушамо, неке проблеме можемо да решимо одмах, за неке нам је потребно време, али је важно да знамо како људима помоћи и шта им је потребно", рекао је Дебељачки.  

   

Службени лист