Српски  Magyar 

Општинска "Пажљивкова смотра" добила победнике

Након што је у Предшколској установи "Радост" и основним школама "Вук Караџић", "Јован Јовановић Змај", "Петар Драпшин" и "Жарко Зрењанин Уча" за ученике 1. и 2. разреда завршен први ниво највећег такмичења у нашој земљи у познавању саобраћајних правила - "Пажљивкова смотра 2023", данас је одржан општински ниво популарног, едукативног квиза, који је изнедрио победнике и представнике општине Србобран у наставку такмичења.

"Циљ 'Пажљивкове смотре' је да се код деце подигне ниво знања о саобраћају, као и да се упознају са правилима безбедног понашања, на њима занимљив начин. У томе им помажу васпитачи, учитељи и родитељи, као и познати анимирани лик Пажљивко, уз посебно осмишљене материјале као што су књига Пажљивкова правила у саобраћају, бојанка, мобилна апликација, цртани филм и различити саобраћајно-едукативни реквизити. Екипе изабране од стране Агенције за безбедност саобраћаја представљале су своје вртиће и школе. На данашњој смотри све екипе су показале добро знање из области саобраћаја и заслужено понели освојене награде својим кућама. Након завршене ове фазе такмичења на ред долази регионална смотра, на којој ће данашњи победници представљати нашу општину. Општину Србобран ће у групи за предшколски узраст представљати вртић 'Снежана', Основна школа 'Јован Јовановић Змај' ће се такмичити у категорији првих разреда, а Основна школа 'Петар Драпшин' у категорији других разреда", саопштила је након данашњег такмичења Милица Зарић, председница Савета за безбедност саобраћаја.

Пројекат "Пажљивкова смотра" организује Агенција за безбедност саобраћаја у сарадњи са градовима и општинама у Србији, а на овогодишњој, трећој по реду смотри, учешће је узела чак 71 локална самоуправа, што је највећи број до сада. У периоду од јануара до јуна реализују се четири нивоа такмичења, школско, општинско, регионално и републичко, а на њима ће учествовати рекордан број деце – око 90.000 из целе Србије.

Деца су најосетљивија категорија учесника у саобраћају. У протеклих десет година на путевима у Србији настрадало је чак 14.633 деце, од тога 126 деце је изгубило живот. Само прошле године, према прелиминарним подацима, изгубљено је 13 дечијих живота. Агенција за безбедност саобраћаја спроводи различите превентивно-едукативне активности како би број погинуле деце до 2030. био сведен на нулу, а Пажљивкова смотра као вид саобраћајног образовања је само један од њих.

 

Службени лист