Српски  Magyar 

Обележена годишњица Рације у Србобрану

У Србобрану је данас обележена 81. годишњица Рације у јужној Бачкој, која је спроведена између 04. и 29. јануара 1942. године у Шајкашкој области, Новом Саду и Бечеју. Током нешто више од три недеље организованог спровођења масовних злочину, живот је изгубило готово 4.000 људи. У цркви Светог Богојављења Господњег, одржан је парастос невиним жртвама рације, а затим су крај спомен плоче на зиду цркве положени венци.

"Тог, за Србобран црног јануара 1942. године, продужени су погроми над нашим невиним народом. Страдале су читаве породице са предела јужне Бачке, Рација је започета у Чуругу 4. јануара, а завршена у Бечеју другог дана Светога Саве. Број Србобранаца који су тад убијени не зна се тачно, процењује се да је у логор у Бачку Тополу одведено између 200 и 300 душа. Неки су се вратили у Србобран живи, али тек у априлу месецу. Наша је црква православна ове године по први пут, кроз одлуку Светог архијерејског сабора, уврстила део мученика бачких у календар, прогласивши их светитељима, мученицима наше вере хришћанске. У понедељак ујутро смо им први пут читали литургију и служили у спомен господа, а у успомену на њих. Наша вера никада не позива на било какву врсту освете већ на праштање, што је и основна порука, да праштамо једни другима јер смо сви пред господом браћа и сестре. Важно је само да не заборавимо оне који су страдали, као што ми данас одржавамо сећање на невине жртве погрома", поручио је окупљенима старешина храма, отац Јован Кезан.

Венце су положили Слободанка Градинац, заменица председника СО Србобран, и др Илија Газепов, члан Општинског већа, испред локалне самоуправе, а затим и представници Удружења ратних војних инвалида Србобран, Општинске организације СУБНОР-а, Удружења "Храбри борци 1990-1999" и Општинског одбора Српске напредне странке.

Службени лист