Српски  Magyar 

Европска недеља превенције рака грлића материце

У Србији се од 23. до 29. јануара обележава Европска недеља превенције рака грлића материце. Слоган овогодишње кампање је "РАК ГРЛИЋА МАТЕРИЦЕ - РАК КОЈИ МОЖЕМО СПРЕЧИТИ", а има за циљ да жене свих животних доби подстакне да размишљају о значају очувања свог репродуктивног здравља. Кампања треба да их мотивише да у току године одвоје макар један дан за посету свом лекару и обаве неки од доступних превентивних прегледа којима се могу благовремено открити ране промене и спречити развој болести и њен крајњи фатални исход.

Рак грлића материце, и поред доказаних мера превенције, већ дуги низ година наставља да буде један од водећих узрока обољевања и умирања у женској популацији у нашој земљи. Имајући у виду да сваке године око 1.000 жена оболи и приближно 500 изгуби живот, не изненађује податак да се Србија налази на неславном петом месту у Европи по обољевању и умирању од ове болести која се може спречити. Управо зато, неопходно је истаћи значај интензивирања активности којима се пажња жена усмерава не само на могућност, већ и на неопходност коришћења доступних мера превенције.

"Савет за родну равноправност општине Србобран апелује на припаднице нежнијег пола да издвоје мало времена за себе и своје здравље и изврше контролни преглед на ову опаку болест, коју можемо лечити ако се на време уоче промене. Управо зато смо током 2022. године организовали бесплатне скрининг тестове, а и у буџету за 2023. годину предвидели смо средства за наставак ове акције. Жеља Савета за родну равноправност је да кроз прегледе прође што више жена, посебно оне које никада нису биле на прегледима, јер само тако ћемо унапредити превенцију и смањити упозоравајуће бројке када је оболевање од овог карцинома у питању", рекла је Милица Зарић, председница Савета за родну равноправност.

У нашој популацији један од значајних фактора који доприносе великој смртности од овог обољења јесте управо чињеница да је прва фаза ове болести углавном без симптома, или су они неспецифични, па се готово две трећине жена први пут јави гинекологу тек када је болест одмакла. Тада само лечење постаје тешко и неизвесно, и поред оперативног захвата захтева примену агресивне радиотерапије, што доводи до продужења лечења и различитих компликација, а све то значајно повећава трошкове и умањује шансе за излечење.

Службени лист