Српски  Magyar 

Србобрану 17 милиона динара за пут у индустријској зони

Председник Покрајинске владе Игор Мировић уручио је данас уговоре за доделу бесповратних средстава за шест локалних самоуправа за суфинансирање инфраструктурног опремања индустријско-пословних зона, вредне 310 милиона динара. Један од уговора припао је и Општини Србобран, где ће у индустријској зони у Србобрану за изградњу саобраћајне површине са пратећом инфраструктуром у новопредвиђеној улици – Улици 3 – бити издвојено  нешто више од 17 милиона динара.

Радивој Дебељачки, председник Општине Србобран који је данас потписао овај уговор у Новом Саду, истакао је да склапање новог пословног аранжмана са Покрајинском владом долази у правом тренутку, истовремено са коначном одлуком заинтересованог инвеститора да свој посао пресели у Србобран. 

"Укупна вредност новог уговора подршке од стране Покрајинске владе износи 21.330.996 динара. Из буџета АП Војводине издваја се 17.060.000 динара, док је наша обавеза да из локалног буџета издвојимо 4.270.996 динара. Захваљујући одличном привредном амбијенту који је створила Влада Србије и Председник Републике, уз, наравно, финансијску подршку Покрајинске владе, омогућено нам је да у индустријској зони изградимо нову саобраћајницу која опрема и приводи намени парцелу површине четири хектара, док је површина целе зоне 14 хектара. Са новим путем ће свих 14 хектара потпуно комунално бити опремљено, јер подсећам да смо на парцели од 10 хектара већ изградили саобраћајницу и услове за прикључење електричне енергије. Кад напомињем да је овај уговор дошао у право време, мислим на данас успешно реализовану продају парцеле од два хектара једном инвеститору, којем у истом дану обезбеђујемо и изградњу инфраструктуре и свега што је потребно за улагање и каснији рад. На овом месту ће се изградити нови производни погон и добијамо прилику да у њему радна места пронађе 50 лица. Ради се о компанији за пројектовање, производњу и инжењеринг 'Procesing', која је ће у нашем граду имати погон за ремонт великих индустријских машина", саопштио је након потписивања уговора Радивој Дебељачки, председник Општине Србобран. 

Пословни план компаније 'Procesing' подразумева изградњу пословно-производно-складишних објеката за потребе производно-технолошког процеса - хала за хладно запреминско обликовање; хала за термичку обраду; хала за линију површинске заштите метала са опремом за третман отпадних вода; хала машинске радионице; складиште сировина и готових производа; лабораторија; колска вага... 

Основна делатност "Procesing" је производња, пројектовање и инжењеринг у области великих ротационих машина (пећи, сушаре, хладњаци, млинови...) у цементној индустрији, индустрији неметала, хемијској индустрији, шећеранама итд. У протеклих 28 година, и поред сложених услова, "Procesing" је успешно пословао и перманентно улагао у развој. Као резултат овакве политике, из властите акумулације, "Procesing" је 2016/2017. године започео изградњу линје за хладно запреминско обликовање - cold forming, пројектованог капацитета 15.000.000 комада по години, са властитом термичком обрадом и акредитованом метролошком лабораторијом. Године 2021/2022. набављена је и припремљена за пуштање у рад линија за хладно – алкално цинковање. Поред развоја и диверсификације, пословна политика је подразумевала стриктну примену стандарда ИСО 9001, ИСО 14001, ИСО 45001. Такође. "Procesing" је од самог почетка, 2019. године, ушао у програм дигиталне трансформације.

Говорећи о данас потписаним уговорима, председик Покрајинске владе Игор Мировић рекао је да се ради о изградњи, доградњи, реконструкцији и санацији у областима саобраћајне, комуналне, електроенергетске, топлотне и телекомуникационе инфраструктуре, као и управљања индустријским отпадом и третманом отпадних вода. Овај конкурс спровео је Покрајински секретаријат за регионални развој, међурегионалну сарадњу и локалну самоуправу, чији је челни човек Александар Софић присуствовао додели уговора.

"Овим средствима обезбедићемо инфраструктуру за постојеће и за нове инвеститоре. У протеклим годинама развијали смо индустријске зоне и данас можемо да кажемо да свака локална самоуправа има потенцијал да привуче домаће и стране инвеститоре. Радили смо тимски, заједно са председником Републике Александром Вучићем и Владом Србије, и данас – од 165.000 незапослених, колико их је било пре шест година, имамо 89.000 незапослених у Војводини", изјавио је Мировић. Према његовим речима, тиме ће бити омогућене инвестиције у индустријско-пословним зонама што ће значити и нова радна места, а у зони у Србобрану биће 50 нових радних места.

фотографије: Александар Василић