Српски  Magyar 

Обележен Међународни дан људских права

Поводом обележавања 10. децембра - Међународног дана људских права, ученици Гимназије и стручне школе "Светозар Милетић" учестовали су у едукативној радионици посвећеној овој теми, у сали Скупштине општине Србобран. Радионицу за средњошколце организовали су Савет ра родну равноправност и Канцеларија за младе општине Србобран,

"Одлучили смо да деци у општини Србобран омогућимо едукацију о томе која су њихова права, али и које су њихове обавезе и одговорности, што је део који се често заборавља, и зато данас држим ову интерактивну радионицу. То подразумева да ово није само предавање на тему људских права, већ сви присутни учествују, дискутује се, прича, раде се задаци. Ово је наш активни допринос обележавању Међународног дана људских права", истакла је Светлана Драгутиновић, директорка Центра за социјални рад у Србобрану, која је уз Милицу Зарић, заменицу председника Општине Србобран, отворила и водила радионицу.

Радионица је у фокус ставила 27 људских права, уз утврђивање дистинкције између права, жеља и потреба, а говорило се и о томе како се права крше и шта треба учинити да до тога не долази, истичући у први план одговорност и обавезе које сваки појединац у друштву такође има. "Наши људи у великој мери нису свесни која то права имају, и кад су их свесни често занемарују своје обавезе и одговорности. Баш зато и мислим да је ово добро одабрана циљна група за радионицу. Средњошколци ускоро улазе у свет одраслих и као млади људи треба добро да познају ову материју", објаснила је Драгутиновић. 

 

Службени лист