Српски  Magyar 

Волонтери ЦК за лепо лице Србобрана

Поводом обележавања 05. децембра - Међународног дана волонтера, Милица Зарић, заменица председника Општине Србобран, и др Илија Газепов, члан Општинског већа, организовали су данас пријем за активисте Црвеног крста, младе волонтере чији је свакодневни рад израз високе свести и спремности да се одговори на потребе других и унапреди живот у својој заједници.

"Локална самоуправа пружа подршку и захваљује младим волонтерима за све оно што чине за друштво и људе са којим живе. Ови млади, хумани људи издвајају своје време за помоћ суграђанима, захвалност за то иде и Црвеном крсту Србобрана, а захвалнице које смо им уручили исказују наше поштовање и подстицај да наставе да негују дух хуманизма у себи, Ово је, истовремено, и позив другим младим људима да се прикључе волонтерима и тако помогну угроженим појединцима и заједници", рекла је приликом пријема Милица Зарић, заменица председника Општине Србобран.

Жељана Ађански, дугогодишња волонтерка, изразила је задовољство што је део тима Црвеног крста, у који је ушла са жељом да стекне нова искуства и помогне другима. "Ово је веома леп и хуман задатак и свака успешно обављена акција доноси осећај задовољства. Једна од мојих првих акција била је подела пакета помоћи за време пандемије и од тада све више узимам учешће у разним програмима, што ме чини срећном", рекла је Жељана Ађански.

Горан Радовановић, секретар Црвеног крста, захвалио је локалној самоуправи на подршци у свакој акцији, али и Удружењу за борбу против шећерне болести "Плави круг", који је редовни партнер Црвеног крста.

"Организовали смо младу и добру екипу, у нашем тиму су и две волонтерке које су прошле обуке за предавање у школама и на јавним трибинама, имамо тим прве помоћи, тим за деловање у несрећама, редовно спроводимо разне програме ангажовања. Посебно се волонтерима захваљујем на хуманости коју исказују, несебично учествују у свим акцијама и доказују своју искрену доброту и посвећеност", рекао је Радовановић.

Међународни дан волонтера обележава се у свету као подсећање на дан када је 1970. године створен Програм Уједињених нација за волонтере. Циљ је подстаћи што већи број људи да понуде своје волонтерске услуге. Људи добре воље, како их називају, за свој рад не очекују материјалну надокнаду, сем моралних и друштвених сатисфакција, а помагање и посвећивање времена другима сматрају изразом људске хуманости, солидарности и узајамности, као и осећањем одговорности за своју заједницу. Поред сазнања да чине нешто за "праву ствар", волонтери су у прилици да добију нова искуства, знања и вештине и да остваре нова пријатељства и контакте, као и да искористе могућност стручног усавршавања и личног напредовања.

Службени лист