Српски  Magyar 

Обележен Светски дан превремено рођене деце

У Надаљу је у четвртак традиционално обележен 17. новембар - Светски дан превремено рођене деце. На платоу испред ОШ "Жарко Зрењанин Уча" окупили су се Надаљчани свих генерација, како би заједничким пуштањем у небо љубичастих балона скренули пажњу на проблем који можда није решив, али се уз одговарајућу помоћ може лакше пребродити. На сваких десет беба у Србији једна се роди превремено, и то су деца која захтевају посебну бригу, прво како би преживела, а затим како би надокнадила заостатак и касније водила нормалан живот.

Локалну самоуправе на скупу представљао је др Илија Газепов, члан Општинског већа.

"Мене овакве иницијативе увек обрадују, а ова ме је посебно пријатно изненадила. Окупили смо се и обележили љубичасти 17. новембар, првенствено како би смо подигли свест друштва о овом проблему. Колико сам ја упознат, код нас не постоји права институцијална подршка породицама чије дете на свет дође пре времена. Оно што постоји није на адекватном нивоу, а требало би да буде јер се ради о значајном броју деце. Сва деца која се роде пре навршене 37. недеље трудноће сматрају се превремено рођена, а критична доња граница за коју се сматра да дете може да преживи је 23. до 24. недеље. Око 4.000 деце се годишње роди у Србији као недоношче, што је број који захтева већу бригу, не само надлежних у здравству, већ целог друштва. Ми имамо Институт за неонатологију који је добро опремљен, али он је у Београду и само је један у Србији. Искрено се надам да ће ова велика улагања у здравство бити делом опредељена за опремање сличних институција, или бар одељења и у другим мањим срединама. То би направило разлику и поправило стање", рекао је др Газепов.

Подршку скупу пружила је и Бранислава Станаћев, директорка ОШ "Жарко Зрењанин Уча", установе чији је улаз за ову прилику бил осветљен љубичастом бојом.

Организација овогодишњег скупа у Надаљу, као и претходних година, долази из дома Виславских у којем расте један мали див, како се од миља зову превремено рођена деца. Његово име је Данило, а иницијатива за обележавање 17. новембра долази од његове мајке Каролине.

"Обележавање овог датума код нас је почело пре три године и то је била моја жеља, немам своје удружење, али пошто знам како је то бити мајка превремено рођене бебе такође знам и са каквим се све изазовима суочавају родитељи широм наше земље. Овај скуп је са циљем да се скрене пажња на овај проблем, назовимо га тако, али и да се путем медија покаже другим родитељима да нису сами. Жеља ми је да се ово омасови, да дођу људи и из Турије, Србобрана и других места, да привучемо што већу пажњу како би почело да се чини више. Оваквих обележавања Светског дана превремено рођене деце код нас нема много, у ближој околини мислим да нико то не чини, а потребно је", рекла је Каролина Виславски.

Пре него што су се љубичасти балони винули у небо, одржан је мали рецитал, са посебном поруком за мале дивове, а извеле су га Данилове старије сестре, Јелена и Лана Виславски.

Службени лист