Српски  Magyar 

Србобран чува успомену на јунаке Великог рата

Полагањем венаца на спомен плоче страдалим јунацима током Првог светског рата, грађани и руководство Општине Србобран, те представници организација, обележили су данас 11. новембар - Дан примирја.

Традиционално, у порти храма Светог Богојављења Господњег, на чијим се задовима ове плоче налазе, служена је литургија за све жртве рата, а затим су венце положили Радивој Дебељачки, председник Општине Србобран, и Јулкица Поповић, чланица Општинског већа, у име локалне самоуправе, те представници Удружења ратних војних инвалида и локалног одбора Српске напредне странке.

"Још једном одајемо поштовање нашим прецима страдалим у Великом рату. Истовремено, одајемо поштовање свим жртвама из свих ратова које је наш народ водио, бирајући праву страну историје. Морамо их се сећати свакодневно и зато сматрам да је овај празник веома важан за нашу државу и наш Србобран, посебно имајући у виду да је Србија у Великом рату изгубила трећину становништва. Баш због тога морамо да негујемо културу сећања на све страдале, јер су ти људи својом крвљу и својим животима платили највећу могући цену за слободу и за правду, у које су веровали и желели", поручио је након полагања венаца Радивој Дебељачки, председник Општине Србобран.

У име братства храма Светог Богојављења Господњег окупљенима се обратио отац Србољуб Срдић, парох.

"Благодаримо Господу Богу што смо имали тако дивне претке који су увек кроз позорницу светске историје стајали на правој страни и тако чували част, образ и достојанство српског народа, које је неупитно и у оквирима светске историје. Зато сви данас, и не само данас већ током целог живота, треба да будемо поносни, јер нема метра српске земље, било у Србији било у осталим српским земљама, која није поквашена српском крвљу, само због тога што су чували образ, име и веру својих предака. Чувајући спомен на њих чуваћемо и достојанство нашег народа кроз векове. Зато хвала и председнику Општине Србобран Радивоју Дебељачком који је са својим сарадницима дошао овде данас да положи венац и заједно са нама помоли се Господу Богу за душе покојних наших отаца и праотаца, и витезова српских, који су овде у Србобрану страдали од руке окупатора само зато што су били Срби и нису хтели да се одрекну свога имена. Својим примером су послали поруку свим нашим суграђанима да у будуће много више промишљамо о тим стварима и да се у већем броју окупљамо у овом храму, не само овим већ и другим поводима, са којим наша света православна црква чува духовно здравље и историјско наслеђе нашег народа", рекао је отац Србољуб Срдић.

Дан примирја у Првом светском рату је државни празник у Републици Србији који се обележава 11. новембра. Овај датум подсећа на дан када су 11. новембра 1918. године у железничком вагону у Компијену, силе Антанте потписале примирје са Немачком и тиме окончале Први светски рат. Овај државни празник се у Републици Србији прославља од 2012. године. Пре тога се обележавао на првим часовима у свим основним и средњим школама у Србији од 2005. године. Као главни мотив за амблем овог празника користи се цвет Наталијине рамонде, угрожена врста у Србији. Овај цвет је у ботаници познат и као цвет феникс. Осим овог, у амблему се појављује и мотив траке Албанске споменице, која се налази изнад цвета.