Српски  Magyar 

Римокатоличка црква свечано обележила славу

Римокатоличка црква у Србобрану - Узвишења Светог Крста, обележила је по четврти пут своју црквену славу. Свечаност у дворишту цркве била је прилика за нови сусрет старих пријатеља, оних које ова богомоља спаја на нивоу Србобрана, али и оних који у Србобран овим поводом стижу са свих страна, па тако и из братских градова Орошхазе и Јаношхалме у Мађарској. 

Добродошлицу окупљенима први је пожелео жупник Жуњи Тибор, а међу гостима на слави били су и Милица Зарић, заменица председника Општине Србобран, Милена Аларгић, председница Скупштине општине Србобран, градоначелници Орошхазе и Јаношхалме Давид Золтан и Целер Золтан, и бројни други гости, представници установа и организација, грађани.

"Веома ми је драго што ми је припала част да у име локалне самоуправе, у своје лично име али, верујем, и у име ваших комшија, суграђана, свим Србобранцима римокатоличке вере упутим најсрдачније честитке поводом славе цркве Узвишења Светог Крста. Богатство наше земље огледа се и у броју нација које складно живе и негују своју традицију, језик и културу, и пријатељски је дели са својим комшијама. Управо је и то порука коју желим да пошаљем са овог места - да заједничким снагама, негујући своје разлике, своју културу, традицију, језик, прожимајући се, градимо бољу будућност за нас и нашу децу, јер наше разлике су наше богатство. Овим путем желим да се захвалим и нашим пријатељима из Јаношхалме и Орошхазе на подршци коју нам пружају и верујем да ће наша сарадња сваке године бити на све вишем нивоу", рекла је поздрављајући окупљене Милица Зарић, заменица председника Општине Србобран. 

Иначе, прва католичка црква у Србобрану саграђена је 1783. године од набоја са тршчаним кровом, без куле и крста. Временом због повећања броја становника, стара црква је постала  мала, тако је 1814-15. године саграђена нова црква са кулом и крстом, која је освећена у част Узвишења Светог Крста.

У свечаном програму учествовали су хор Основне школе "Јован Јовановић Змај", група Musical bend из Србобрана који је основан 2018. године, женски хор Клуба за неговање традиције Србобран и други извођачи. Новина од ове године је да поводом славе римокатоличке цркве поклоне добијају сва деца која су крштена у последњих годину дана.

Као и претходне године, градоначелник Орошхазе доделио је признање и захвалницу појединцу који се посебно истакао на плану развоја и неговања односа између два града, Орошхазе и Србобрана. Добитник за ову годину је новинар Ласло Парацки.

"Сарадња између Орошхазе и Србобрана је почела још пре службеног потписа о братимљењу и то сарадњом коњичких клубова. Та сарадња се касније проширила и на културу. Ласло је више година био координатор програма размене ученика између два града, а био је одговоран за летовање деце у србобранском одмаралишту у Сутомору. Као новинар активно је радио и ради, на промоцији свих детаља сарадње Орошхазе и Србобрана. За сва до сада учињена дела Град Орошхаза на ован начин исказује захвалност и додељује признање Ласлу Парацком", наведено је приликом образложења одлуке о овогодишњем награђеном. Такође, Золтан Целер, градоначелник Јаношхалме, ове године по први пут доделио је награду за оне који су се својим радом посебно истакли у Римокатоличкој црквеној општини у Србобрану. Ову награду добили су Тибор и Клара Пашка, који су били иницијатори обнове Калварије 1999. године, а коју и данас одржавају. Градоначелници два мађарска града састали су се овом приликом и са Игором Карадаревићем, програмским директором такмичења "Србија у ритму Европе" и разговарали о наступе младих из ових градова на финалном фестивалу у Србобрану.

Плакету "За нас" ове године КУД "Арањ Јанош" доделио је Фиштеш Илешу, оснивачу Клуба за неговање традиција у Србобрану, а плакету "Наше наде" Робертини Сабо, ученица средње школе за изузетан допринос у неговању културних традиција, цитрашке музике и народних обичаја.

Главни покровитељ ове манифестације био је Дом културе Србобран, заједно са Општином Србобран.

Службени лист