Oct 06, 2022 Last Updated 10:34 AM, Oct 6, 2022

Подршка бебама рођеним у другом кварталу 2022.

У другом кварталу 2022. године у општини Србобран рођене су 33 бебе - 19 девојчица и 14 дечака, којима је управо данас локална самоуправа, у сарадњи са УГ "Рука спаса", уручила вредне новчане и робне поклоне. Свакој беби припало је по 20.000 динара, бебама самохраних родитеља 40.000, као и столице за храњење, пешкири, ћебад, бенкице и друга опрема. Младим родитељима први су честитали и поклоне уручили Радивој Дебељачки, председник Општине Србобран, Милица Зарћ, заменица председника, и Савка Лазић, председница УГ "Рука спаса".

"Ово је већ ко зна који пут да се срећемо овим најлепшим поводом - честиткама и речима добродошлице за наше најмлађе суграђане. Драго ми је да настављамо са оваквом пронаталитетном политиком и трудићемо се да и у наредном периоду макар останемо на истом нивоу. Општина Србобран има одлуку да на два начина помаже младе родитеље и њихове принове - кроз право на једнократну новчану помоћ за рођење детета, и кроз право на помоћ у опреми за бебе. У 2021. години помоћ смо пружили за 149 беба, у овом другом кварталу 2022. године имамо 33 принове, и надам се да ће тај број и у будуће расти", рекао је, уз искрене честитке, Радивој Дебељачки, председник Општине Србобран.

Прилог ТВ Бачка

Он је подсетио да локална самоуправа, уз значајну подршку коју бебе добијају од Републике Србије, много већу него пре неколико година, свим бебама поклања по 20.000 динара или 40.000 динара за бебе самохраних родитеља, а ту је и разна беби опрема, затим ауто седишта за прве бебе у породицама, које је обезбедио Савет за безбедност саобраћаја, па подршка коју ће добијати родитељи у поступку вантелесне оплодње, кроз НИС-ов пројекат "Заједници заједно".

"Сви знамо да држава обезбеђује основне трошкове вантелесне оплодње, али постоје и одређени додатни трошкови које плаћају родитељи. Наша локална самоуправа донела је одлуку да у 2023. години обезбеди средства и за те трошкове, око 100.000 динара по једном покушају, и то ће бити унапређење наше пронаталитетне политике. Помажемо не само новорођену децу; трудимо се да пратимо њихов развој, да будемо помоћ док се школују, да их стипендирамо, да имају бесплатне уџбенике, што је још једна новост. Јесмо мала локална самоуправа, али се трудимо и чинимо све да будемо од помоћи нашим суграђанима у сваком тренутку као да смо нека од највећих и најбогатијих. Навијам да нас има што више, да ширимо породице и надам се да ћемо ове године оборити прошлогодишњи рекорд", рекао је Дебељачки и захвалио чланицама УГ "Руке спаса" на посебно плодоносној сарадњи. 

Честиткама Радивоја Дебељачког придружила се и Савка Лазић, председница УГ, која је истакла да су активности удружења највише усмерена у подршку новорођеним бебама и младим родитељима, као и да је сваки осмех који се види приликом уручења поклона, најбољи мотив да се настави даље и покуша учинити још више у будућности.