Oct 06, 2022 Last Updated 10:34 AM, Oct 6, 2022

Грађевински материјал за подршку избегличким породицама

Укупно 23 избегличке и расељеничке породице из општине Србобран потписале су данас уговоре о добијању пакета подршке у грађевинском материјалу за адаптацију и санацију кућа у којим живе. Подршка вредна 8,25 милиона динара стигла је од Комесаријата за избеглице и миграције Републике Србије, чије интересе на локалу заступа Повереништво за избеглице и миграције.

Како је саопштила Нада Шарчев, повереник Комесаријата за избеглице и миграције у општини Србобран, због недовољног броја грађевинских инжењера, односно због њихове презаузетости послом, али и због драстичних скокова цена грађевинског материјала, само потписивање уговора је каснило и морало је доћи до усклађивања пројеката са реалним стањем на тржишту.

"Сарадња Општинске управе и Комесаријата за избеглице и миграције је добра и заједно смо помогли великом броју породица на различите начине. На нивоу Републике смо препознати као локална самоуправа која је повукла велика средства. Кроз различите пројекте до сад се у нашу општину слило чак 1.300.000 еура у поменуте сврхе. То је заслуга и нашег повереника, Нада Шарчев се јако добро ангажује по свим пројектима који су доступни нашим грађанима и овом приликом је јавно похваљујем, уз наравно све оне људе који су укључени у тај процес. Надам се да ћемо и у наредном периоду, са једнако добром сарадњом, успети да обезбедимо максимална средства докле год су доступни фондови за те намене. Људи који су мимо своје воље, због рата, дошли у нашу општину и овде пронашли себи дом, показали су да су вредни, радни и способни, привређују и чине нашу локалну заједницу бољом. Мени је из тог разлога посебно задовољство што сам данас овде и што по овом питању можемо да помогнемо. Локална самоуправа увек кроз буџет обезбеди део средстава за ове намене и могу да обећам да ћемо у томе остати доследни и у будуће, да можда обезбедимо и више средстава за наредни период", рекао је Радивој Дебељачки, председник Општине Србобран, који је заједно са Милицом Зарић, заменицом председника, присуствовао потписивању уговора.