Српски  Magyar 

Словеначки привредници упознали привредне потенцијале Србобрана

Представници 40 одабраних српских привредника, општина и градова разговарало је јуче у Љубљани са представницима словеначких компанија заинтересованих за улагање и пословање у Србији. Прилику да представи могућности и предности улагања у Србобран, добио је и Радивој Дебељачки, председник општине, који боравак у Словенији користи за успостављање првих контаката и промоцију локалне самоуправе коју представља.

У оквиру привредног скупа у организацији Србско-словеначког пословног клуба, Господарске зборнице Словеније и Сталне конференције градова и општина - СКГО, Србобран је добио вредну прилику да представи своје привредне потенцијале и да све учеснике ближе упозна са карактеристикама општине, стављајући акценат на слободне радне зоне и потенцијале у пољопривреди, најзначајнијој привредној грани. Уз бројне, успешне словеначке привреднике, састанку су присуствовали и представници Амбасаде Србије у Словенији, представници Министарства спољних послова из Управе за сарадњу са дијаспором и Србима у региону, као и председник Савеза Срба Словеније.

"Ради се о веома значајној посети Словенији, у којој смо имали прилику да у име свих наших грађана представимо општину Србобран и њене потенцијале. Мој први утисак је да смо скренули пажњу присутних привредника, посебно у делу када смо говорили о пољопривредним капацитетима и развоју прераде у повртарству. Србија и Словенија остварују интензивну економску сарадњу, а то се у великој мери односи и на АП Војводину, с обзиром да је управо наш регион најзаступљенији у тим привредним активностима.

Представили смо и слободне парцеле у радним зонама, у које је општина Србобран у претходних годину дана улагала значајна средства, пре свега се то односи на путну инфраструктуру, јер без добрих услова није могуће привући озбиљну инвестицију у нашу средину. Веома смо задовољни чињеницом да је у претходних годину у Србобрану почео са радом погон немачке компаније 'Алутек', која у овом тренутку има око 60 запослених, са тенденцијом даљег развоја, што довољно говори да Србобран постаје интересантно место за нова привредна улагања. Велику захвалност дугујемо Амбасади Републике Србије у Словенији, Њеној Екселенцији амбасадорки Зорани Влатковић, као и Црквеној општини Српске православне цркве у Љубљани, ција подршка и гостопримство нам је веома значило", оценио је посету Словенији Дебељачки.

Иначе, како је пренела Господарска зборница Словеније, учесницима скупа обратио се и почасни конзул Републике Србије у Словенији Томаж Кавчич, који као кључну предност истакао контакт и мост између Истока и Запада и стабилност Србије. "Титулу регионалног шампиона у привлачењу страних инвестиција осваја Србија, која ове године очекује привредни раст од седам одсто, пошто је прошле године добила чак 69 одсто свих страних инвестиција у региону Западног Балкана. Према званичним подацима, у Србији је активно око 400 словеначких пословних инвеститора, а укупна вредност њихових улагања прелази милијарду евра. Систем подстицаја и субвенција у Србији је промишљен, изградња саобраћајне и друге инфраструктуре је брза и обимна, а све више се истиче да ће главна конкурентска предност у будућности бити приступ и доступност одговарајуће квалификоване радне снаге, што захтева улагања у образовање", саопштено је из Господарске зборнице Словеније.

Уз састанке са привредницима, делегација локалне самоуправе коју уз председника општине Радивоја Дебељачког чини и Милош Јовановић, директор ЈКП "Градитељ", била је и гост Српске православне цркве -  Црквене општине Љубљана. У Парохијском дому у Љубљани, учесници скупа присуствовали су отварању изложбе старих српских часописа, ручно писаних на бојним пољима за време Првог светског рата од стране српских војника. Изложбу је отворила Њена Екселенција Зорана Влатковић, амбасадорка Републике Србије у Словенији.