Српски  Magyar 

Почела са радом Народна кухиња

После уобичајене летње у Месној заједници Србобран од данас поново у пуном капацитету ради Народна кухиња. Прву поделу оброка угроженим појединцима и породицама испратили су др Илија Газепов, члан Општинског већа, и Горан Радовановић, секретар Црвеног крста Србобран.

"Данас смо после летње паузе опет отворили Народну кухињу за 200 наших суграђана којима је ово једини топао оброк у току дана. Замолили смо кориснике да поведу више рачуна о хигијени, како личној тако и посуђа, које користе за ношење хране, да носе маске и држе прописану дистанцу, како би се на сваки начин умањиле шансе за преношење вируса, јер је епидемиолошка ситуација незавидна. О томе морамо повести највише рачуна јер уколико зараза доспе у Народну кухињу, бићемо принуђени да обуставимо рад, а то никоме није у интересу", рекао је на почетку разговора Горан Радовановић, и за уторак, 05. октобар, најавио поделу хигијенских пакета корисницима Народне кухиње. Пакет ће чинити три сапуна, паковање хигијенских заштитних маски и течно средство за дезинфекцију. "Хигијена на највишем нивоу нам је тренутно најважнија, имамо свакодневно обезбеђене најквалитетније оброке, нутритивно и количински, који не заостају за оним што и остатак наших грађана има на својој трпези. Желимо да и особе са финансијским потешкоћама имају бар минимум услова за пристојан живот, никако не би било добро да епидемија то угрози", додаје Радовановић.

Сличне препоруке корисницима услуга Народне кухиње, упутио је др Газепов. "Захваљујући напорима Црвеног крста, уз велику подршку локалне самоуправе, обезбеђена су сва потребна средства и људство за несметан рад и у овим условима. Посебним залагањем председника наше општине, Радивоја Дебељачког, обезбеђене су и додатне количине хране, тако да ће снабдевање храном несметано моћи да се обавља током периода од девет месеци. Лично сам поздравио кориснике у име локалне самоуправе и њеног председника, пожелео им добро здравље, али сам их и подсетио да је зимски период пред нама најкритичнији за оболевање, поготово за људе који се налазе у акутној или хроничној потреби. Црвени крст и локална самоуправа предузели су све потребне мере и наставиће да прате ситуацију, ако буде потребе убациће се и додатни оброци. Замолио смо кориснике да долазе са чистим посуђем, да не праве гужве, и да поведу више рачуна о укупној хигијени, јер не смемо дозволити да дође до ситуације у којој ће се неко од њих заразити, не само од COVIDa, већ од било чега. Свакодневно ћемо инсистирати на тим стварима, упозоравати, разговарати и прихватати њихове сугестије, све како би смо свој задатак успешно обавили", јасан је био др Илија Газепов.