Српски  Magyar 

Нови импулс у односима Србобрана и Јаношхалме

Након двогодишње паузе у контактима коју је у највећој мери узроковала пандемија COVID 19, Србобран и Јаношхалма, братски градови који имају успостављене односе тачно две деценије, обновили су данас пријатељске везе потписивањем новог споразума о сарадњи. Споразум су потписали Радивој Дебељачки, председник општине Србобран, и Золтан Целер, градоначелник Јаношхалме. Сусрет у Србобрану био је прилика да се обе стране присете првог документа потписаног 2001. године, који, иначе, и данас краси један од зидова канцеларије председника општине Србобран, али и документа на мађарском језику, који је за ову прилику из Јаношхалме донео градоначелник Целер.

Обе стране сложиле су се да у наредном периоду уложе нову енергију у обнављање веза два града, не издвајајући ниједно могуће поље за деловање као важније, већ предност давајући свим могућим облицима ангажовања на јачању веза, од културе, образовања и туризма, до прекограничне сарадње, које додатно подржавају фондови Европске уније.

"Јаношхалма, осим Србобрана, има уговор о братским односима са општинама Бачка Топола и Темерин. Са свим општинама наша локална самоуправа има јако добру сарадњу и волели би да се то и у будуће тако настави. Мишљења смо да поред постојећег пријатељства, и поред тога што наше празнике славимо заједно, посећујемо једни друге на разним нивоима, морамо да ускладимо и заједничке пројекте, конкурсе, и на том пољу развијемо даљу сарадњу. Сматрам да би за оба града било корисно када би заједнички конкурисали за различите програме развоја. Такође, сматрам да то није важно гледајући искључиво из наше перспективе, него и из перспективе Србобрана. Испред Јаношхалме и Србобрана су значајни европски извори који су нам доступни и на којима, поред постојећих, можемо почети конкретну изградњу неке будуће сарадње. Од значајних извора из Европске уније можемо изградити и развијати Јаношхалму и Србобран. Не мислим искључиво на инфраструктурна улагања, већ на целе наше заједнице", рекао је Целер. Заједно са градоначелником Србобран су посетили Јудита Зелеи и Андреа Ковач, те свештеник Шандор Мењхарт.

Спремност на улагање нове енергије у снажење односа два града, јасно је исказао и Радивој Дебељачки, председник општине Србобран.

"Након сусрета са пријатељима из Орошхазе, велики празник био је добар повод и за сусрет са пријатељима из Јаношхалме, прилика да поново обновимо пријатељске везе и потпишемо званичан споразум који даје оквир за наше односе. Овај документ, први пут потписан пре 20 година, потврђује оно што смо до сада урадили са Јаношхалмом, градом у области Бач-Кишкун, и усмерава нас на изградњу и учвршћивање пријатељских односа, на корист обе стране. Сматрам да постоји још довољно простора за проширење различитих веза, а пре свега се то односи на прекограничне пројекте. Имамо прилику да заједно конкуришемо за њих, за разлику од сарадње са Орошхазом, која се налази у другој области. Са Јаношхалмом смо имали већ неколико пута такву сарадњу и драго нам је да у истом смеру наставимо и у будућности, да оставимо чврсту сарадњу два града и за оне који долазе иза нас. Хвала гостима што су пронашли времена да посете наш град, узвратна посета биће организована веома брзо", рекао је Дебељачки. 

Потписивању уговора присуствовали су и Милена Аларгић, председница Скупштине општине Србобран, и Беата Сабадош Фодор, Кристијан Кочиш и др Илија Газепов, чланови Општинског већа.

Службени лист