Српски  Magyar 

Свечана миса у славу цркве Узвишења Светог Крста

Римокатоличка црква у Србобрану - Узвишења Светог Крста, обележила је данас црквену славу. Верници из Србобрана али и суседних места већ у првим јутарњим часовима учествовали су у процесији Побожност крижног пута на Калварији, а затим у 10.00 часова и на миси у цркви. Мису за велики празник служили су свештеници из Србобрана, Куле, Малог Иђоша, Кањиже, Врбаса, Бездана, Темерина, Бечеја, Хоргоша, Мола, Новог Сада и других градова, а присуствовали су јој бројне званице.

"Чињеница да уздизање крста, чија је тајна у средишту вере, говори и о томе да је овде постојала веома дубока вера и да постоји и дан данас у овој заједници", поручио је верницима Тибор Жуњи, свештеник из Србобрана.

Свечаности поводом празника присуствовали су Радивој Дебељачки, председник општине Србобран, Беата Сабадош Фодор, Кристијан Кочиш и Слободан Субић, чланови Општинског већа, као и градоначелник братског града Орошхаза - Давид Золтан. 

"И овај свечани дан био је одлична прилика да поново сретнемо наше пријатеље из Орошхазе. Радује нас да наши чврсти односи дају допринос пријатељским односима Србије и Мађарске и надам се да ћемо истим правцем наставити и у наредном периоду. Без обзира на то ко је доносилац одлука у локалној самоуправи, важно је да негујемо пријатељске односе и на тај начин људима пошаљемо поруку какви су односи између Мађара и Срба, за које мислим да су у овом тренутку најбољи у последњих неколико деценија. Заиста се радујем томе, живимо заједно на овом простору, истовремено негујемо културни модел који нам је заједнички, без обзира на различите вероисповести, језике. Ипак, све то заједно чини Србобран, издваја га и даје му посебан идентитет", рекао је Радивој Дебељачки.

Према речима Золтана Давида, градоначелника Орошхазе, "било је дивно присуствовати миси која духовно оснажује све присутне".

"Атмосфера цркве, као и оно што је речено током мисе, изузетно је пријало и осећамо се уздигнуто. У Србобрану смо се срели са много познаника који су раније помогли нашу сарадњу и радили на томе да Србобран и Орошхаза напредују и добро сарађују, да се међусобно повежу у што је могуће више нити. И сам радим и тежим на даљем развоју сарадње између Орошхазе и Србобрана, и сигуран сам да ће у наставку изградње наших односа ова сарадња још више јачати. Надам се да ћемо успети да успоставимо нове пословне и културне односе, којих раније није било. У протеклој години нисмо се срели због вируса, а уједно се надамо да ће новији тип вируса поштедети становништво и у Србобрану и у Орошхази", истакао је не скривајући задовољство боравком у Србобрану Золтан Давид. Он се захвалио руководству општине и грађанима Србобрана на срдачној добродошлици, те изразио наду да ће у будућности још више Србобранаца посетити Орошхазу.

У склопу саме мисе додељене су награде "За нас", признање појединцима који су својим активностима учинили много за локалну мађарску заједницу. Овогодишњи лауреат је некадашњи секретар Црваног крста Србобран Бергел Золтан (постхумно), чијој удовици су награду уручили Ангела Роботка, председница МКУД "Арањ Јанош", и Балинт Јухас, окружни повереник СВМ. Золтан Давид, градоначелник Орошхазе, уручио је захвалницу Ифју Золтану, професору у пензији, за допринос у изградњи чврстих веза побратимљених градова Србобрана и Орошхазе.

 

Службени лист