Sep 21, 2021 Last Updated 11:53 AM, Sep 21, 2021

Победа младих и целе општине Србобран

Спектакуларна победа представника општине Србобран на музичком такмичењу "Србија у ритму Европе", претворила је у једном трену младог певача Вељка Голуба, и плесачице Робертину Купцо, Милану Матић и Галину Јовчић, у праве звезде. Још увек под снажним утиском великог успеха, који је донео промоцију и њиховим несумњивим талентима и општини Србобран, они су данас, заједно са председником општине Радивојем Дебељачким, и директорима "Србија у ритму Европе", Игором Карадаревићем и Давидом Макевичем, по први пут након проглашења победника говорили за јавност о оствареном успеху, искуствима и утисцима.

Победничку конференцију за медије честиткама и јасно изреченим задовољством због свега оставреног, отворио је Радивој Дебељачки, председник општине Србобран. 

"Хвала вам на то како сте презентовали нашу општину, за све што сте учинили за своју локалну заједницу и поносни смо на вас. Разговарали смо и пре одласка на финални наступ и такмичење, већ тада сте за нас били победници, али се десило да будете и најбољи и победите. Драго нам је што ће Србобран бити домаћин наредне године такмичења 'Србија у ритму Европе', фестивала који је видно напредовао последњих година, и срећни смо што смо део овог пројекта. Наставићемо и наредне године да учествујемо, а знамо да можемо бити одлични домаћини. Србобран заслужује да буде домаћин једне велике манифестације и целокупног програма који носи такмичење 'Србија у ритму Европе', и бићемо достојни тога следеће године. Знам да имамо и другу талентовану децу која могу да наследе овогодишње победнике, да поново конкуришемо за прво место, иако нам ни ове године то није био фокус. Најважније је било да се деца радују, да буду насмејани и задовољни, а ако већ могу и да победе, онда зашто да не и то да се години. Ви сте наш фокус, млади су наш фокус, и још једном хвала у име општине Србобран и у моје лично име за све што се учинили", рекао је Радивој Дебељачки, председник општине Србобран, и изразио наду да је ово само почетак и одскочна даска за будуће планове победника. "Можда ћете у будућности ви бити узор некој новој деци, а ми ћемо увек бити уз вас, да вам будемо ослонац и подршка за нове победе", поручио је Дебељачки.

О вредности и шансама коју је донела вредна победа, говорио је Игор Карадаревић, директор "Србија у ритму Европе".

"Србија у ритму Европе и Прва ТВ су поносни на победнике које смо изнедрили 5. септембра. Поносни смо јер смо победу вратили у Војводину, након пет година, и Србобран је први победнички град после Сомбора. Надам се да ће пројекат и такмичење сада помоћи и Покрајинска влада, помоћи да се ТВ пренос који би требао да оде из Србобрана у, за сада, у три земље региона, бити прилика за велику и вредну промоцију. Србобран има прилику да после Сомбора, Врања, Ниша, Чачка, Врњачке Бање, градова који знају шта је организација великих догађаја, и сам добије и организује прави спектакл. Све ће бити, као и до сада, подређено деци Србије из 24 града. Нема сумње да ће одавде отићи једна лепа слика, али одмах морамо почети да радимо како би све било беспрекорно. Наш задатак је да сада кренемо у нову промоцију општине Србобран, имаће добре прилике за то, и то треба добро искористити. Ово су наша дивна деца која су победила, која су добила пут у Холандију и то ће има обезбедити 'Србија у ритму Европе'. Желим да напоменем да смо постали озбиљан бренд у региону, програм Прва ТВ гледао се и у Републици Српској и Црној Гори, и победници нису сада звезде само Србобрана, већ целе државе и појединих суседних држава. Мени ће бити велика част да осмислим како да промовишемо овај лепи град, кроз које сегменте, али не могу да не кажем да сам одушевљен квалитетом деце, њиховом мирноћом и преданошћу послу и пројекту, као и подршком коју су имали од локалне самоуправе, родитеља и свих других. Ангажовање око њих је уродило плодом, пресудио је глас публике СМС-ом, иако су и од жирија такмичења 'Србија у ритму Европе' и жирија градова имали највише поена. Важно је истаћи да су деца из општине Србобран постала победници такмичења у најбољем до сада реализованом ТВ преносу.  Већ у овом тренутку ми имамо 15 пријава градова и општина за такмичење у Србобрану и уверен сам да нас следеће године поново чека изузетна гледаност и још један спектакл", рекао је Игор Карадаревић, директор "Србија у ритму Европе", и обећао снажан пријатељски и партнерски однос у реализацији пројекта у Србобрану наредне године. 

Давид Макевич, говорио је о подршци општине Србобран својим младим представницима.

"Чињеница је да се Србобран на све начине потрудио да допринесе победничком резултату, што је показатељ добре организације локалне самоуправе и целе заједнице која је била укључена. Чињеница је и то да је Србобран успео да победи неке друге велике градове, и то говори да је, поред те организације, било важно истаћи неку посебност код извођача, и у споту приказати неке лепе призоре из ове средине. Мислим да је вашом победом посебно истакнуто то да је млади таленат у стању све да подреди себи, да ни утицај ни бројност нису важни кад је у питању нечији квалитет. У свом телевизијском обраћању позвао сам чланове жирија, али и оне који гласају из локалних самоуправа, да се овде ипак ради о деци и да је потребно наградити стварно најбоље. Што мислим да се и десило. Организација фестивала следеће године за нас ће бити велики изазов, ми нисмо до сад имали искуства са организацијом такмичења у мањим локалним самоуправама.  Драго ми је што је Србобран ове године одлучио да се врати у 'Ритам Европе', што је локална самоуправа препознала вредност пројекта, и што је то одмах довело до победе. И за сам Србобран ће бити изазов организација такмичења, не само зато што је у питању мања општина, већ ће и такмичење бити највеће до сад, са међународним карактером. Још једном честитам Србобрану и њеним представницима на победи. Еуфорија је прошла, већ сад је време да кренемо са припремама за наредну годину, а ја вам обећавам да ћу све од себе дати како би фестивал био најбољи могући", рекао је Макевич.

Своје утиске изнели су и они који су највише допринели победи, они са које су Србобран, Турија и Надаљ навијали свим срцем.

"Неописиво сам срећан, као и моје другарице. Мој сан је одувек био да победим, али прво и да учествујем на једном овако великом фестивалу. Велике речи хвале упутио бих нашем председнику општине Радивоју Дебељачком, који нам је омогућио да учествујемо на такмичењу. Такође, хвала и нашој координаторки, Соњи Стојновић, која је чинила да се у сваком тренутку осећамо угодно и да будемо срећни. Хвала и свима који су веровали у нас и гласали да победимо, нашим родитељима, пријатељима, професорима и свима који су нас на било који начин подржавали на путу до победе", рекао је Вељко Голуб и упутио прве речи добродошлице будућим гостима Србобрана. "Србобранци су људи великог срца, гостољубиви домаћини, жељни да угоде, изненадићете се оним што ћете видети и доживети", истакао је Вељко Голуб.

О не мањем задовољству и срећи говорила је и Робертина Купцо. "Имала сам прилику да учествујем на разним музичко-плесним такмичењима, али никад на неком овако великом. За мене је ово не само ново искуство, већ је и нешто неописиво дивно. Оно што бих поручила свим младим људима који желе да покажу своја умећа, или да остваре неки успех - Сви смо ми победници, није битно да ли смо први, други или било који по реду. Победници смо не зато што се такмичимо са другима, него зато јер се боримо сами са собом и свакодневно побеђујемо сами себе. Тако је то кроз цео живот, сами смо себи највећи конкуренти и докле год побеђујемо у тој бици, на добром смо путу", поручила је свим младим људима који трагају за својим задовољствима и новим знањима Робертина.

Уз звање победника музичког такмичења "Србија у ритму Европе" за 2021. годину, Вељку, Робертини, Милани и Галини, стигле су и прве награде; општина Србобран наградила је младе таленте боравком у бањи Орошхаза у Мађарској, док је једна аутошкола победницима поклонила ваучере за полагање возачког испита.