Српски  Magyar 

"Србобранска бразда" за узор свима

Прву септембарску суботу, посебно њене преподневне сате, најлепше је било провести у атару, на плодној црници, у друштву вредних орача, најбољих које Војводина има. Можда исто тако добрих има на још неким местима, али док се не покажу и не докажу на "Србобранској бразди", за нас су најбољи управо они који годинама, неки од њих и по 22. пут, учествују на једној од најпосећенијих и најбоље организованих манифестација, без сумње, свим пољопривредницима најважнијој и најдражој. Управо је таква била и ова XXII "Србобранска бразда", такмичење орача осмишљено да споји пољопривреднике, пружи им прилику да се опробају у ономе што без такмичарског жара раде цели живот, виде и чују како се то ради на неком другом месту, али и подсете како се то радило некад - да се не заборави и сачува за неке будуће генерације.

"Традиционална 'Србобранска бразда' од великог је значаја за нашу општину, пре свега имајући у виду да располажемо да 26.000 хектара обрадиве површине, са 1.500 газдинстава и да је пољопривреда најзначајнија грана којом се баве наши радни људи. Значајно је и то што се на њој могу видети и неки стари занати, како се некада радило, како се некада обрађивала земља, а како се то ради данас. Манифестација окупља велики број пољопривредника, надам се да ће тако бити и наредних година, и увек нам је циљ да је следеће пут организујемо на једнако добром или, ако можемо, на још бољем нивоу.

Уз такмичаре, ми смо овде данас имали мини сајам на отвореном - више од 20 излагача опреме и средстава везаних за пољопривреду, наши пољопривредници имали су могућност да се посаветују са еминентним стручњацима, са професорим са факултета, са онима који о пољопривреди највише знају и умеју да помогну произвођачима. Скуп и такмчење били су прилика да видимо како се некада обрађивала земља, како се снагом коња орало и припремало за сетву, али и докле је технологија напредовало и како то изгледа данас, уз најсавременије машине", оценио је важност "Србобранске бразде" за srbobran.rs Радивој Дебељачки, председник општине Србобран. 

Дан у коме је одржана манифестација започео је дефилеом свих такмичара, који је кренуо од зграде Месне заједнице Србобран, па све до парцела АД "Пионир", на којим је организовано такмичење орача. Колона трактора са закаченим плуговима била је дуга више стотина метара, саобраћај је морао бито заустављен да би орачи безбедно стигли до њива, и било је јасно да ће конкуренција поново бити велика и снажна. Али и у таквим околностима стручни жири морао је тражити оне најбоље, посебно обраћајући пажњу на то како се бразда отвара, како јој орачи држе правац, ору ли је на исту дубину, прелазе ли међу, ору ли леније и овратине... 

И кад се све то преконтролисало, добили смо победнике XXII "Србобранске бразде":

A категорија
1. Брано Ковачевић - 25.000 динара од МЗ Србобран + 7 дана у Сутомору од општина Србобран
2. Ласло Шерфезе - 20.000 динара од МЗ Србобран
3. Тибор Хулала - 15.000 динара од МЗ Србобран

Б категорија
1. Ђорђе Дињашки - 25.000 динара од МЗ Србобран + 7 дана у Сутомору од општина Србобран
2. Саша Атанасковић - 20.000 динара од МЗ Србобран
3. Роберт Сабо - 15.000 динара од МЗ Србобран

Ц категорија
1. Марија Сеочанац - 25.000 динара од Компаније "Титан" + 7 дана у Сутомору од општина Србобран
2. Владимир Николић - 20.000 динара од МЗ Србобран
3. Золтан Маг - 15.000 динара од МЗ Србобран

Још је било награда - Хуман Жића Марадона, један од спонзора "Србобранске бразде", обезбедио је новчане награде за најстаријег такмичара - Лазара Антића (92 године), најмлађег такмичара - Роберта Саба (12 година), за припадницу нежнијег пола која се такмичила - Марија Сеочанац, за такмичара из најудаљенијег места - Милоша Павловића из Трстеника, за учесника са најопремљенијим трактором - Ендреа Бергела.

"Имамо велику жељу да наши победници буду представници Србије на Светском такмичењу у орању, о чему је већ разговарано. Тражићемо подршку Министарства пољопривреде и Покрајинског секретаријата за пољопривреду како би се и ова идеја реализовала у будућности. Још једном бих истакао одличну сарадњу са ове две институције, не само у делу оорганизовања 'Србобранске бразде', већ и на пољу целокупних активности у овој области. Посебно квалитетна и добра је наша сарадња са ЈВП 'Воде Војводине', са којима припремамо један велики пројекат у овој години. До краја године се очекује расписивање јавне набавке за спајање Великог бачког канала и реке Криваје и надамо се да ћемо почетком наредне године имати покренуте радове. То је пројекат који Србобранци заста дуго очекују, јер ће на тај начин бити омогућено наводњавање 6.000 хектара обрадивог земљишта, а исто тако Криваја ће добити ову воду и стабилан водостај, што је веома важно за њен опстанак и сигурност. Трудићемо се да изађемо пољопривредницима у сусрет и кроз друге активности локалне самоуправе, да им помогнемо кроз буџет у развоју њихове производње", рекао је Дебељачки.

Овогодишња "Србобранска бразда" имале је госте и из удаљенијих крајева него што је то до сада било уобичајено; по први пут стигли су гости из Републике Српске, представници Министарства пољопривреде, водопривреде и шумарства. "И ми имамо жељу да у Републици Српској осмислимо слично такмичење и за нас је ово прилика да се упознамо са начином организовања, како оценити орање и шта тражити од учесника. Видели смо једну добру манифестацију, шта је све потребно припремити да би била успешна и масовна, и створили смо прву слику шта је потребно учинити за то. Радићемо на овој идеји иако је наш основни проблем величина парцела на којој би се такмичили орачи. Разлика је и у саставу земљишта, у Војводини је она идеална, код нас много лошијег квалитета, али надам се да нећемо одустати. Покушаћемо да такмичење организујемо у више регија, а затим и велико финале у којем би се бирао најбољи орач Републике Српске", рекао је Раденко Топаловић из Министарства пољопривреде, водопривреде и шумарства РС, и захвалио домаћинима на одличном пријему.

Окупљене на манифестацији, такмичаре, бројне посетиоце, поздравили су приликом отварања и представници АД "Пионир" и семенске куће "KWS", сталних партнера 'Србобранске бразде'. На бини су се овога пута представиле и извођачке групе КУД-а "Бард", а млади Вељко Голуб, представник општине Србобран на музичком такмичењу "Србија у ритму Европе", уз извођење своје песме, још једном је позвао суграђане да га слањем СМС-а подрже на фестивалу који се одржава у недељу, 05. септембра. Најзаслужнији појединци добили су овом приликом плакете од организатора манифестације.

Савет за безбедност саобраћаја општине Србобран део "Србобранске бразде" 

Савет за безбедност саобраћаја општине Србобран организовао је на дан манифестације још једну важну акцију. "Овај пут акценат смо ставили на возаче трактора, на њихову безбедности и безбедост свих на путу, и зато смо изабрали да баш данас, на дан када се одржава ''Србобранска бразда', пре свечаног дефилеа учесницима поделимо ротациона светла. Циљ нам је да унапредимо безбедност возача трактора и учинимо их видљивијим, поготово у ноћним условима вожње", саопштила је Наташа Зекић, координаторка за сарадњу са Агенцијом за безбедност саобраћаја Србије, у име Савета за безбедност саобраћаја општине Србобран.

 


 

 

Службени лист