Српски  Magyar 

"Плави круг" и Црвени крст обележили Светски дан здравља

Удружење за борбу против шећерне болести "Плави круг" и Црвени крст Србобрана радно су данас обележили 07. април - Светски дан здравља. У просторијама "Плавог круга" активисти две организације вршили су основне прегледе свим заинтересованим грађанима - мерили крвни притисак, ниво шећера у крви, телесну масу и висину, и разговарали са њима како да сачувају здравље у екстремном изазовном времену пандемије.

"Користимо важне датуме у календару здравља и појачавамо акције и интензивирамо контакт са грађанима. Седам дана са њима вршимо прегледе, саветујемо се и разговарамо, промовишемо здраве стилове живота. Наш циљ је ограничити и сузбити појаву једног од главних јавно здравствених проблема - дијабетес. Али ове године и наша борба протиче у сенци борбе против COVID 19 вируса, али то не значи да требамо стати; напротив треба појачати активности на оба фронта јер само удружени можемо победити. Користим прилику да све грађане позовем да се вакцинишу - једино успешна вакцинација може да нас врату нормалном животу. Друго не постоји. Иако има доста људи који су се одазвали вакцинацији, то је још увек недовољно за победу. Вирус је међу нама и проблем представља неодговорно понашање младих. Разумем њихове потребе, њима припада да се буне, да су револуционарни, али нека ставе маску. Када се врате кући они угрожавају своје најмилије, старије чланове породица, родитеље или баке и деке, који не могу да одговоре снажно на вирус као они. Зато је потребно да се понашају у складу са мерама. Такође, неприхватљиво је да један број медицинских радника, лекара, не жели да се вакцинише, чак неки од њих и јавно иступају против вакцинације. То је за крајњу осуду, ја бих те колеге поново вратио у клупе, поново да уче. Пет или шест година су учили шта је вакцина; а шта је вакцина? Највеће достигнуће човечанства од свог постанка. Немамо више дифтерије, великих и малих богиња, немамо туберкулозе, и то је донела вакцина. За мене лично, лекари који се не вакцинишу врше кривично дело, према држави, према установи у којој раде, према својим колегама, својим пацијентима, и, на крају, и према себи. Лекар је дужан да да пример, први да се вакцинише. Проблем представља што у оваквим околностима страдају сви хронични болесници који не могу доћи до свога лекара. Они сада не могу да користе своје право, а неодговорни људи својим понашањем додатно ограничавају управо и та права", рекао је др Илија Газепов, активиста "Плавог круга".

Оцењујући процес вакцинације у Дому здравља "Др Ђорђе Бастић", др Газепов је изразио пуно задовољство организацијом и бројем вакцинисаних, али и позвао да се настави истом темпом или још јаче. "Од четвртка идемо по селима, вршимо вакцинацију у Турији и Надаљу без пријављивања и позивања, и ту прилику грађани не треба да пропусте. Упозоравам, сви ћемо доћи у контакт са вирусом, али они који остану невакцинисани теже ће се борити са њим, знатно и значајно теже. Нико не може предвидети како ће они проћи. Зато, још једном, користите прилику да добијете своју вакцину, држава је обезбедила довољне количине, као мало која држава у целом свету, и већ кад имамо прилику, сачувајмо своје здравље", рекао је др Газепов. Посебну поруку он је упутио дијабетичарима који су веома угрожена група - ако имате регулисану болест, под редовном терапијом, дођите и вакцинишите се! "На нашој територији није било никаквих компликација", рекао је др Газепов и похвалио савесни рад екипа Дома здравља "Др Ђорђе Бастић". 

Горан Радовановић, секретар Црвеног крста Србобран, заједно са младим активистима делио је грађанима материјале о здрављу старијих особа, али и како зауставити њихово занемаривање. "Наша жеља је да укључимо у акције нове, младе волонтере, омасовимо покрет и лакше организујемо акције, попут данашње акције доделе пакета", рекао је Радовановић.

Службени лист