Српски  Magyar 

Србобрану нова новчана подршка Покрајинске владе

Председник Покрајинске владе Игор Мировић уручио је данас представницима локалних самоуправа уговоре за суфинансирање развоја саобраћаја и путне инфраструктуре. Вредност бесповратних средстава за израду техничке документације за 21 пројекат износи 18 милиона динара. Један од уговора потписао је и примио и Радивој Дебељачки, председник општине Србобран. Ово је четврти уговор о подршци покрајинских органа власти пројектима општине Србобран у последње две недеље.

Према данас склопљеном споразуму, за израду техничке документације (идејно решење, студија оправданости са идејним пројектом, пројекат за грађевинску дозволу, пројекат за извођење): "Пројекат реконструкције раскрснице улица Петра Драпшина, Филипа Вишњића, Дожа Ђерђа и Цара Лазара у виду кружне раскрснице на државном путу IБ - 15", Покрајинска влада - Покрајински секретаријат за енергетику, грађевинарство и саобраћај, издвојиће 1.280.145 динара. Овај пројекат укупно је вредан 1,8 милиона динара и обавеза општине Србобран биће да обезбеди 519.855 динара. 

"За крај године склопили смо још један вредан уговор са Покрајинском владом, којим отпочињу неопходне припреме за будуће унапређење саобраћајне инфраструктуре у Србобрану. Кружни ток на наведеном месту донеће бољи проток саобраћаја и већу безбедност свих учесника у њему, што је за наше грађане и све друге који пролазе кроз Србобран најважније. Пратимо све конкурсе виших органа власти, покрајинских и републичких, и тако отварамо могућности да са мање средстава и брже и ефикасније реализујемо важне планове и идеје. Оно што на тај начин уштедимо улажемо у друге пројекте и тако брже и ефикасније развијамо инфраструктуру наших насеља", рекао је након потписивања уговора Радивој Дебељачки, председник општине Србобран.

Уручујући уговоре представницима локалних самоуправа, председник Покрајинске владе Игор Мировић подсетио је на то да је Покрајинска влада овог месеца издвојила и 46,1 милион динара за суфинансирање 41 пројекта из области безбедности саобраћаја у 26 градова и општина. Реч је о пројектима намењеним безбеднијем саобраћају у зонама школа и постављању семафора, а један од њих такође је стигао у општину Србобран.

„Ми смо преко ресорног секретаријата крајем 2018. године образовали Савет за безбедност саобраћаја и спровели Студију обележја безбедности саобраћаја, која је показала да се просечно на годишњем нивоу догађа око 7.000 саобраћајних незгода у АП Војводини, од тога 40 посто у Новом Саду. Циљ нам је да се смањи број тих незгода, а безбедност и унапређење саобраћаја биће један од наших приоритета“, рекао је Мировић.

Уз Србобран, бесповратна средства за израду техничке документације за кружне токове добили су Беочин, Бач, Бечеј, Опово, Врбас, Сомбор и Ириг, а за семафоризацију раскрсница и пешачких прелаза – Бач, Панчево, Кикинда, Сомбор, Зрењанин, Сремска Митровица, Бечеј, Кањижа, Врбас, Нови Сад, Пећинци, Жабаљ и Ириг.

Након израде документације, локалне самоуправе конкурисаће код републичких и покрајинских фондова за наставак ових пројеката, чију ће реализацију Покрајинска влада подржати због њихове велике важности за безбедност свих учесника у саобраћају.

Службени лист