Српски  Magyar 

Општина Србобран добила буџет за 2021. годуну

На последњем заседању у 2020. години, шестом по реду у овом сазиву, Скупштина општине Србобран изгласала је буџет за 2021. годину. Према одлуци, укупна примања и приходи општинске касе вредни су 668,8 милиона динара, док је расходна страна утврђена на 746,8 милиона динара. Буџетски дефицит од 78 милона динара надокнађен је истом сумом неутрошених средстава из претходних година. 

Како је образложио Радивој Дебељачки, председник општине Србобран, буџет за наредну годину утврђен је на 668 милиона динара, мање него у години на измаку, али уз напомену да "буџет не може бити мртво слово на папиру, већ се обезбеђује што боља његова реализација".

"За 2021. годину планирали смо буџет на реалним основама, управљајући се ситуацијом у којој се сви налазимо, али истовремено водећи рачуна да ниједан грађанин не осети било какво умањење у услугама које пружамо ми као локална самоуправа. Можда се некоме чини да је то другачији буџет него претходних година, али његова главна карактеристика је да је планиран на реалним основама и на приходној и на расходној страни, а током године ћемо кроз ребалансе повећавати обе ове стране. Не можемо у овом тренутку знати шта су све пројекти које ће подржати вичи нивои власти у 2021. години, и из тог разлога смо програмски део планирали тако да оставимо те позиције отворене, а да се током године боримо за те пројекте, обезбедимо средства ако је могуће, а затим кроз ребалансе увећавамо буџет. Мењамо улогу ребаланса и то је принцип којим ћемо се водити докле год будемо носили одговорност за вођење општине Србобран", рекао је у обраћању одборницима Скупштине општине Радивој Дебељачки.

Председник општине Србобран је посебно подвукао да услуге социјалне и здравствене заштите се неће смањивати, већ је циљ и даље их унапређивати.

"У ове две области, социјалној и здравственој заштити, смо пример доброг рада и деловања. У раду Дома здравља сада ћемо имати снажнији подршку покрајинских органа власти, која је од сада званични оснивач установе, а Центар за социјални рад и Удружење 'Бисер' сада имају једнаку подршку, јер нам је веома важно да најугроженија категорија становништва не осети било какве тешкоће са којим се друштво сусреће.

Инвестициони пројекти које смо уврстили у буџет су реално планирани и за њих су средства обезбеђена. Пре свега мислим на фабрику воде у Турији, за чију изградњу очекујемо и подршку Покрајинског секретаријата за пољопривреду, шумарство и водопривреду. Повезни цевовод од изворишта до места на ком ће се градити фабрика је постављен и очекујемо да у 2021. години кренемо у ове радове. Наставићемо да улажемо у водоводни систем, у нове бунаре, а у буџету је израда студије за обнављање овог система и у Србобрану. Један од најважнијих пројеката биће и спајање Великог бачког канала и Криваје, и већ смо буџетирали средства која би у том пројекту требала да обезбеди локална самоуправа. Од партнера из ЈВП 'Воде Војводине' имамо уверавања да ћемо у 2021. години почети са овим радовима", рекао је Дебељачки и додао да грађани могу очекивати и реализацију, како је истакао, "условно речено мањих пројеката", које су они сами сугерисали локалној власти. "Превасходно мислим на реконструкцију тротоара и атмосферске канализације, посебно код Поште у Србобрану, или изградња новог игралишта на Рекавици, на којој ће се градити и нови кошаркашки терен, уз подршку НИС-а. Издвојићемо средства и за санирање путева, пресвлачење хабајућег слоја коловоза у одређеним, најкритичнијим улицама, затим за уређење саобраћајне сигнализације и бројне друге пројекта", рекао је, између осталог, Дебељачки. 

У наставку седници одборници Скупштине општине Србобран усвојили су Извештај о извршењу буџета општине Србобран за период јануар – септембар 2020. године, Одлуку о реализацији буџета општине Србобран у делу планираних расхода за услуге социјалне заштите за 2021. годину, Одлуку о изменама Одлуке о општинским административним таксама, затим Одлуку о доношењу стратегије за унапређивање предшколског васпитања и образовања општине Србобран за период 2020-2025. године и Одлуку о измени и допуни Одлуке о стипендијама ученика и студената за остварене резултате из области науке, уметности и спорта.

Подршку скупштинске већине добио је и Програм уређивања грађевинског земљишта општине Србобран за 2021. годину, Измене и допуне средњорочног Програма уређивања грађевинског земљишта општине Србобран за период од 2020. до 2023. године, Програм за унапређење услова живота локалне заједнице, а посебно за изградњу инфраструктурних објеката и других објеката у циљу побољшања услова живота општине Србобран за 2021. годину, Програм отуђења и давања у закуп на одређено време грађевинског земљишта у јавној својини у општини Србобран, Декларација о улози функције управљања људским ресурсима у општини Србобран, Кадровски план Општинске управе Србобран и Правобранилаштва општине Србобран за 2021. годину и План и програм сакупљања и уклањања атмосферских вода са јавних површина на територији општине Србобран за 2021. годину.

Локални парламент усвојио планове и програме рада за 2021. годину Центра за физичку културу, рекреацију и туризам Србобран, Савета Месне заједнице Надаљ и Штаба за ванредне ситуације општине Србобран, а затим донео Решење о образовању Комисије за координацију  инспекцијског надзора над пословима из изворне надлежности општине Србобран, Решење о именовању председника и чланова Комисије за родну равноправност, Решење о давању сагласности на цене комуналних услуга, Решење о давању сагласности на цене топлотне енергије за снабдевање крајних купаца за грејну сезону 2021/2022. године, Годишњи план рада Центра за социјални рад општине Србобран за 2021. годину и План и програм рада Установе за културу Дом културе Србобран за 2021. годину.

Последња седница Скупштине општине Србобран у 2020. години завршена је одборничким питањима.