Jan 15, 2021 Last Updated 8:29 PM, Jan 14, 2021

Међународни дан борбе против насиља над женама

Данас се обележава 25. новембар - Међународни дан борбе против насиља над женама Он је уједно почетак шеснаестодневне активније борбе против ове врсте насиља. Овим поводом јавности се обратила Милена Аларгић, председница Скупштине општине Србобран.

"Претходних неколико година овим поводом имали смо отворене трибине, у сарадњи са Центром за социјални рад и Полицијском станицом. Ове године због пандемије изазване вирусом COVID 19, организована је онлајн трибина на иницијативу Канцеларије за младе општине Србобран и Дома културе, па позивам младе да испрате трибину и информишу се детаљније о овој теми.

Проблем насиља је присутан, њега има у свим слојевима друштва, насилник може бити богат и сиромашан, високо образован, угледан грађанин... Проблем насиља се углавном везује за ниже друштвене слојеве јер је оно видљивије, али то не треба да нас завара. Сви желимо да верујемо да се у нашој средини и окружењу не налази насиље, сви желимо да затворимо очи и сматрамо да је то приватна ствар, да ће се проблем решити, често оправдавамо насилника: пуно ради, нервозан је, уморан је, има проблеме... Често чујемо и критике на рачун жртве када насиље доспе у јавност. Насиље увек прво примете рођаци, пријатељи и комшије, а жртва је последња која се одважи да пријави проблем. Због тога морам нагласити да насиље над женом није приватна ствар. То је проблем друштва и заједнице и одговорност је на свима нама. Веома је битно да се у друштву подигне свест о проблему насиља, да се не затварају очи пред насиљем. Жртве насиља треба охрабрити, пружити им помоћ, а насилника пријавити.

О борби против насиља морамо говорити целе године, радити на решавању ове појаве, а не само током ових 16 дана активизма. У активном залагању за промене у друштвеној клими у којима је жена најчешће у подређеном положају морају сви да се укључе, утицајни појединци, јавне личности, стручна јавност па и жртве које су успеле да се извуку из 'зачараног круга' насиља. Неприхватљиво је свако насиље над женом, за њега нема оправдања, а систем заштите и превенције родно заснованог насиља мора бити ефикаснији.

Направљени су велики кораци на државном нивоу, али мора још доста тога да се уради, морају се створити једнаки услови за мушкарце и жене. Важно је да имамо више жена на местима где се доносе важне одлуке и опредељују финансије. Важно је да се боримо за више толеранције, за више жена на политичкој сцени, у јавном животу и приватном сектору, за женско предузетништво. Важно је да се боримо за сваку жену, да осећа да има подршку и да није сама, да стекне самопоуздање и спозна своју вредност и снагу.

Зато још једном позивам жене да се прикључе трибини на којој ће сазнати више о статистикама, о врстама насиља и на који начин најлакше да се изборе са проблемом, коме могу да се обрате за помоћ. Против насиља се морамо борити заједно, мушкарци и жене, морамо пријавити сваки вид насиља и показати жртвама да нису саме", поручила је Милена Аларгић.

Службени лист