Српски  Magyar 

102 године од присаједињења Војводине Краљевини Србији

Покрајинска влада честита свим грађанима АП Војводине 25. новембар – датум од покрајинског значаја и дан на који је, пре 102 године, Велика Народна Скупштина у Новом Саду донела одлуку о присаједињењу Војводине Краљевини Србији.

"Одлука о присаједињењу коју је 25. новембра 1918. године једногласно донело 757 посланика Велике Народне Скупштине, најважнији је догађај у историји Војводине и један од најзначајнијих догађаја за Србију у целини. Тог дана остварени су вековни снови српског, али не само српског народа о слободи и уједињењу и дефинитивно промењен ток историје.

Управо због тога је Скупштина АП Војводине, на иницијативу Покрајинске владе, 2018. године донела одлуку да се 25. новембар обележава као датум од покрајинског значаја и установила низ покрајинских признања, укључујући и оно највише – Награду 'Михајло Пупин'.

Током више од сто година у слободи Војводина је, као интегрални део Републике Србије, сачувала и изградила важне институције и у свим областима друштвеног живота створила услове за пуну равноправност и просперитет свих оних који у њој живе.

Стога, на овај дан још једном одајемо почаст великанима попут Светозара Милетића и Јаше Томића, који су својом снагом, храброшћу и истрајном борбом створили услове за доношење одлуке о присаједињењу. Истовремено, памтимо и обележавамо и славне победе српске војске у Првом светском рату, које су омогућиле долазак слободе и на ове просторе.

Због епидемије COVID 19 традиционална свечана академија посвећена присаједињењу Војводине Краљевини Србији неће бити одржана, а Награда 'Михајло Пупин' и остала покрајинска признања биће уручена накнадно", наводи се у саопштењу Покрајинске владе.

Службени лист