May 15, 2021 Last Updated 6:54 PM, May 14, 2021

Брза саобраћајница за додатни развој Србобрана

Нови министар грађевинарства, саобраћаја и инфраструктуре Томислав Момировић састао се јуче у Сомбору са представницима војвођанских општина кроз које ће се ускоро градити брза саобраћајница од Бачког Брега на граници са Мађарском, до Накова на граници са Румунијом. Како траса овог пута пролази крај Србобрана, у име локалне самоуправе на састанку у Сомбору учествовао је Радивој Дебељачки, председник општине.

"Значај овакве саобраћајнице, која ће попречно повезати читаву Војводину, је изузетан, како за економију, тако и за инфраструктуру наше државе. Из ресорног министарства су препознали да економски развој Сомбора, Кикинде и осталих градова који се налазе на планираној траси, угрожава удаљеност и неповезаност са саобраћајницама које повезују целу Европу. Великим политичким активизмом, личном иницијативом председника Републике, ми смо донели одлуку, буџетирали је и у ситуацији смо да у наредних годину дана кренемо да реализујемо овај пут, брзу саобраћајницу, коју ми сада зовемо Сомбор – Кикинда, по два највећа града која треба да споји“ изјавио је министар Момировић.

"Инвестиција чији ће се део реализовати и у нашој општини, је од националног значаја јер Војводина коначно добија брзу саобраћајницу која ће спојити две државе са којима се Србија граничи, те тиме омогућити бржи и лакши проток робе, услуга и собраћајну комуникацију између градова. За општину Србобран је то од посебног значаја јер се измешта транзитни саобраћај из насељеног места и стварају се услови за већу безбедност у саобраћају за све наше грађане. Томислав Момировић, министар грађевинарства, саобраћаја и инфраструктуре, је најавио почетак радова за крај 2021. године и са тим у вези градови и општине у чијој близини пролази ова саобраћајница, имају веома важну улогу да убрзају своје администрације како би овај пројекат што пре ушао у реализацију", оценио је након састанка Дебељачки.

Представници свих општина имали су и прилику да министру Момировићу изнесу и текуће проблеме са којима се суочавају на територији својих градова. Министарство ће, како је саопштено, све изнете захтеве и предлоге размотрити, те ће након одређивања приоритета бити и реализовани.

У буџету за идућу годину је планирано 100 милиона евра за изградњу овог пута, почетак радова се очекује у септембру 2021. године, са роком изградње од две и по године.

Video prilog 025.rs

Службени лист