Српски  Magyar 

Обележен Дан превремено рођене деце

У Надаљу је у уторак по први пут обележен Светски дан превремено рођене деце. Окупљени су се пуштањем љубичастих балона прикључили остатку света у чину који треба да скрене пажњу јавности и струке на проблем који је и у Србији све присутнији и носи поражавајуће бројке. Иницијатор ове акције била је Надаљчанка Каролина Виславска.

У свету се сваке године пре времена роди око 15 милиона беба, док код нас ту судбину доживи више од 4.000 новорођене деце, а чак 60% њих захтева неки облик интензивне неге и лечења, што је седам беба дневно. Упозоравајућа је и чињеница да је превремено рођење у Србији водећи узрок смртности деце млађе од 5 година.

Каролина Виславски из Надаља је једна од мајки чији је син Данило превремено рођен, тако да она одлично разуме горе поменуте бројке и не чуди што се лично заузела да се и код нас обележи овај датум. Месна заједница Надаљ препознала је Каролинину идеју као важну и добру и одлучила је да се придружи у организационом смислу, како би обележавање Дана превремено рођене деце максимално личило на слична дешавања у свету.

"Месна заједница Надаљ је осетила потребу да пружи несебичну подршку на подизању свести о превремено рођеној деци, њиховим родитељима и њиховој узајамној борби за живот. Толико тога су нам показали и толики хероји постали, да не можемо, а да им не одамо признање и да им се у сваком моменту у даљем животу нађемо на путу пружајући им своју руку. У знак захвалности и подршке Надаљ је вечерас сијао симболичним љубичастим светлом и заједно са породицом ‘Малог Великог Дива’ пуштени су балони, за све Дивове света уз поруку да нису сами. Захваљујемо се заменици председника општине, Милици Зарић и Канцеларији за младе општине Србобран на челу са Бојаном Николичин, на подршци“, рекла нам је Дејана Алексијевић, председница Савета МЗ Надаљ.

Милица Зарић, заменица председника општине Србобран, истакла је да је добро да се на иницијативу грађана и захваљујући њиховом активизму, у општини Србобран по први пут обележава овај важан датум и јавност придружује једној глобалној акцији. "У складу са мерама ми смо овај дан обележили скромно, али са надом да ћемо наредне године послати још снажнију поруку којом пружамо подршку свим малим борцима. Вечерас смо из Надаља послали ту поруку подршке и љубави свим малим ‘Дивовима’ којима је то у њиховој борби најпотребније. Вечерас је Надаљ био љубичаст, јер то је боја која симболизује њихову борбу. Љубичастој акцији су се ових дана придружиле и наше школе, где су најмлађи ђаци правили мале љубичасте чарапице, где у низу од 10 чарапица најмања симболизује једну превремено рођену бебу. Хвала нашим малим другарима и хвала Каролини која је иницијатор ове акције. Сигурна сам да ће ово постати традиција у нашој општини“, рекла је Милица Зарић и позвала све грађане да се слободно обрате локалној самоуправи са својим идејама и иницијативама.

Службени лист