Српски  Magyar 

Србобран и "Буди хуман - Жића Марадона" у акцији подршке угроженим породицама

Радивој Дебељачки и Милица Зарић, председник општине Србобран и заменица председника, заједно са првим човеком Хуманитарне организације "Буди хуман" Живорадом Ђурићем - Жићом Марадоном, обишли су данас једну социјално угрожену породицу са намером да се на лицу места увере на који начин најефикасније помоћи њеним члановима. Ово је почетак шире акције у којој ће у наредном периоду бити организован обилазак петнаестак сличних породица у општини Србобран и осмишљени конкретни видови материјалне подршке.

"Циљ је обићи и разговарати са породицама којим је помоћ потребна. Локална самоуправа размишља о њиховим потребама и у директном контакту желимо да чујемо на који начин можемо успоставити додатни вид подршке у породицама у којим она основна социјална помоћ можда није довољна. То је јаче изражено у породицама у којима имамо особе са посебним потребама, децу којој требају посебни услови за несметано функционисање, кретање до вртића, школа и других установа, као што је то случај породице коју смо данас посетили. Прикључио нам се и по хуманости препознатљиви и већ потврђени Жића Марадона, наш суграђанин, који је већ најавио куповину инвалидских колица за једну особу у овој фамилији", рекао је Радивој Дебељачки, председник општине Србобран. Он је посебно истакао да су врата локалне самоуправе увек отворена за људе којима је потребна додатна подршка, уз наставак већ чврсто утемељене социјалне подршке, коју општина Србобран већ реализује. "Стандардни видови социјалне заштите често не покривају неке специфичне потребе грађана и зато је важно да смо стално на терену и ослушкујемо њихове жеље, како би им помогли на најбољи начин. У сарадњи са Центром за социјални одређујемо приоритете и утврђујемо списак породица којима ће се посебно помоћи, уз подршку хуманих људи попут Жиће Марадоне, али и других хуманих појединаца и организација. Важно је да имамо ту спону између општине и људи који су спремни да помогну, а још важније да добро и на права места усмеримо ту помоћ. На списку се у овом тренутку налази 14 породица и трудићемо се да га стално проширујемо и покријемо потребе што више људи", рекао је Дебељачки.

Живораду Ђурићу - Жићи Марадони овакве акције добро су познате јер је учествовао у многим сличним, не само у Србобрану већ широм Србије. "Дела најбоље говоре. Нисам рођен у Србобрану, али сам га веома заволео. У сарадњи са младим људима који сада воде овај град и захваљујући размени инфорамција међу нама, дошли смо на ову адресу. За дечака који овде живи обезбедићу инвалидска колица, како би унапредили и барем мало олакшали његов живот. Заједничку акцију организације 'Буди хуман' и општине Србобран красиће и чињеница да ће одговорити на потребе породица које долазе из свих националних заједница које сложно живе у Србобрану, српске, мађарске, ромске, и сви ће бити једнако третирани. Све морамо поштовати, сваки народ, сваку цркву, сваки обичај, и о тога нећу одустати. Свако дете нам је исто", рекао је Жића Марадона.

 

Службени лист