Српски  Magyar 

"Плави круг" без паузе на услузи грађанима

Након што је ванредно стање узроковано пандемијом COVID 19 зауставило и активности Удружења за борбу против шећерне болести "Плави круг", чланови друштва искористили су прве дане слабљења заразе и наставили акције и рад са грађанима. У овим акцијама циљ је био указати грађанима на претње и опасности које крије дијабетес, као и бесплатна контрола нивоа шећера у крви свим грађанима који то пожеле.

"Околности су нас натерале да прескочимо неколико акција које традиционално изводимо поводом одређених међународних дана, али од 01. јуна свакодневним радом покушавамо да надоместимо све што смо пропустили и да грађанима дамо шансу да контролишу ниво шећера у крви и чују вредне савете за здравији живот. Свакога дана смо у Апотеци у центру Србобрана, током преподнева, а послеподне акцију настављамо у нашим просторијама. Меримо грађанима крвни притисак, шећер, радимо оксиметрију, меримо проценат масноће у телу. Сваки контакт са грађанима је прилика за промоцију здравих стилова живота, тај сегмент рада 'Плавог круга' је веома важан и савети и поруке које шаљемо, сигурно могу бити лековити и најзначајнији у спречавању ситуације да дијабетес нашкоди нашем телу", рекао је др Илија Газепов, активни члан "Плавог круга".

Активисти друштва радиће на наведеним местима до краја месеца, а затим ће се поново срести са грађанима током Петровданских свечаности. "Само у овој јунској акцији смо прегледали више од 1.000 наших суграђана свих узраста, од младих до најстаријих, и закључили да постоји озбиљан простор у ком морамо деловати. Открили смо један број људи са повишеним нивоом шећера у крви, по први пут им је констатована повишена вредност, у једном драстичном случају чак на нивоу од 30,7, и неки од њих су већ у лекарским процедурама", рекао је др Газепов и позвао све грађане да у исхрану уведу што више воћа и поврћа и физички буду што више активни.

Службени лист