Oct 06, 2022 Last Updated 10:34 AM, Oct 6, 2022

Хумани грађани помажу угрожене породице

Дугогодишњи хуманитарни радник а однедавно Србобранац Живорад Ђурић - Жића Марадона, заједно са представницима локалне самоуправе - Радивојем Парошким, председником општине Србобран, Радивојем Дебељачким, чланом Општинског већа, и Нинославом Јокановићем, председником Савета МЗ Србобран, обишао је три материјално угрожене породице и договорио пружање материјалне помоћи кроз опремање ових домаћинстава неопходним апаратима и обућом за децу.

"Акција 'Human Жића Марадона' је акција коју организујемо од града до града, са жељом да пружимо помоћ онима којима је она неопходна, установама или породицама управо као то су и ове. У овом граду сам упознао дивне сараднике, попут председника општине или председника Месне заједнице, и одмах смо започели фантастичну сарадњу. Кренули смо садњом једног стабла у дворишту Жаба бара, наставили акцијама на Вашаришту, и стигли до  ове акције данас акције и оне најважније, заказане за петак, 05. јун, поводом обележавања Светског дана заштите животне средине. Тада ћемо заједно засадити једно дрво у парку испред зграде Скупштине општине, 'сићи до реке' и очистити делове обала Великог бачког канала, и тако послати поруку да морамо стати са уништавањем природе око нас", рекао је Жића Марадона. Ђурић је недавно стигао у Србобран, у граду купио кућу и пословни простор, и веома брзо започео са активним друштвеним животом.

Председник општине Србобран Радивој Парошки захвалио се Ђурићу на спремности да помогне најугроженијим, истичући да је и поред системске подршке коју сиромашним породицама на разне начина пружа локална самоуправа, свака додатна помоћ хуманитарних организација или хуманих појединаца, људи великог срца, увек добродошла. 

"Колико то значи видело се кроз речи захвалности које се изрекли људи којима ће ова помоћ стићи, у све три породице које смо посетили. Заједничким снагама можемо значајно моћи нашим суграђанима, а рад Народне кухиње и активности Центра за социјални рад, доказ су посвећености и одговорности локалне самоуправе у реализацији трајног задатка заштите и бриге о најугроженијим групама", рекао је Парошки.

Председник општине Србобран искористио је прилику и позвао грађане да се у петак, 05. јуна, прикључе обележавању Светског дана заштите животне средине и кроз осмишљене и договорене акције јавности пошаљу поруку о потреби да се решавању еколошких проблема мора прићи знатно одговорније.

"Морамо покренути свест свих људи и упозорити их о важности заштите заједничког животног простора. У том циљу смо учинили неколико веома значајних корака; донели смо одлуку о формирању арборетума - природњачког парка у Шумици, са жељом да се овај простор обнови и заштити, као и о одлуку о формирању Покрета горана. Да би се дошло до тога било је потребно да имамо управо вредне и ангажоване људе, попут оних из Месне заједници Србобран, или попут појединаца који су спремни да се укључе у заједничке акције. Прошле и ове године смо од Министарства за заштиту животне средине добили средства за пошумљавање и надам се да ће и ова нова организација дати свој допринос да од заједнице са најнижим процентом пошумљености, дођемо до нивоа који је веома добар. Могућности су нам велике, неискоришћен је и Парк горана, само је потребна добра организацију коју стварамо и имаћемо је у будућности", рекао је Парошки и најавио учешће у акцији гостију из Завода за заштиту природе, Покрета горана Сомбора, као и са Шумарског факултета из Београда.