Српски  Magyar 

Нове мера Штаба за ванредне ситуације

Данас је у Србобрану одржана 3. седница Штаба за ванредне ситуације општине Србобран на којој су донете одређене мере и закључци. За потребе рада на терену током ванредног стања, Штаб је обучио и опремио 101 волонтера, а председник општине Радивој Парошки исказао им је велику захвалност јер су се укључили у акцију помоћи нашим старијим суграђанима и свима којима је помоћ неопходна.

"Данас имамо на располагању 101 волонтера који су спремни да се укључе у све активности које су пред нама и да тако заједнички допринесемо успоравању, сузбијању и заустављању Корона вируса", рекао је председник општине Србобран и командат Штаба за ванредне ситуације, и још једном упутио позив грађанима на јединство у овој борби и истакао битне чињенице које ће омогућити што безбедније и лакше функционисање у наредном периоду:

1. Особе које су се у претходном периоду вратиле из иностранства, дужне су да у самоизолацији проведу 14 или 28 дана, у зависности од подручја из кога су дошле. Препорука Штаба за ванредне ситуације је да се од изласка од куће уздрже и њихови укућани. Делујмо превентивно, будимо одговорни према себи и другима.

2. Геронто домаћице у складу са својим задужењима треба да наставе рад са старијим људима, узимајући у обзир да су то лица која нису у могућности да самостално обављају свакодневне и животно важне послове, поштујући препоруке и упутства које је издало Министарство здравља.

3. У циљу снабдевања грађана за време ванредног стања, а поштујући Уредбу Владе Републике Србије о мерама за време ванредног стања, којом се забрањује окупљање грађана на јавним местима, омогућава се свакодневна улична продаја на јавним површинама у сва три насељена места у општини Србобран, укључујући и простор код такозваног Сваштара. Продавац је дужан да приликом продаје поштује све мере које је прописала Влада Републике Србије, а које се односе на поштовање хигијенско-санитарних мера, одржавање продајног простора, коришћење заштитних рукавица и маски.

4. Привредници који имају потребу за ангажовањем запослених у време забране кретања, од 20 часова до 05 сати ујутру, потребно је да направе табелу са подацима свих запослених за чијим радом у ноћној смени постоји потреба, а затим да ту табелу доставе на е-маил Министарства привреде - (Ова адреса ел. поште је заштићена од спамботова. Омогућите JavaScript да бисте је видели.). Дозвола за кретање се добија од стране Министарства унутрашњих послова, у складу са списком радника и свим потребним подацима. Надлежни руководилац је дужан да сваком запосленом изда радни налог за сваки појединачни излазак у периоду од 20 до 05 часова. Појединачни радни налог се издаје на дневном нивоу и садржи следеће податке: име и презиме, ЈМБГ, датум и временски период (од - до) када је ангажован, као и разлоге који оправдавају неопходност кретања.

5. Сваки пољопривредни произвођач дужан је да поднесе захтев за одобрење кретања Управи за заштиту биља како би му се омогућило кретања у време од 20 часова до 05 сати ујутру (Ова адреса ел. поште је заштићена од спамботова. Омогућите JavaScript да бисте је видели. или на број телефона 064/88-18-449).

6. Апелујемо на грађане да се уздрже од паљења смећа и биљака на отвореном простору, вршење ових радњи строго је забрањено Законом о заштити од пожара и повлачи покретање прекршајног налога против одговорних лица.

Службени лист