Српски  Magyar 

Још једна одлична Кобасицијада

Као по правилу и онако како су сви навикли - још једна добро организована, посећена, забавна и на сваки начин богата Кобасицијада, 36. по реду. Па кад још осване ведар и сунчан дан, баш као ова субота, 29. фебруар 2020. године, Турија се претвара у центар Војводине и као овом месту воде сви путеви.

Најпопуларнија туристичка манифестација – Кобасицијада у Турији, и овога пута испунила је сва очекивања организатора и посетиоца. Поново је оборен светски рекорд који се односи на дужину једне кобасице – ове године она је била дуга 2.036 метара, а када би јој се придодале и све друге кобасице које су данас из Турије „отпутовале“ на све стране света, па и оне поједене на лицу места, онда ова два километра расту не више десетина километара, на тоне и тоне самлевеног, зачињеног и у црева спакованог меса, па мало надимљеног...

Овогодишњу 36. Кобасицијаду посетили су и отворили најодговорнији појединци за пољопривреду у Војводини и Србији, посредно и за све догађаје који се наслањају на њу, као што је туријска манифестација – Бранислав Недимовић, министар пољопривреде, шумарства и водопривреде, и Вук Радојевић, покрајински секретар за пољопривреду, водопривреду и шумарство. „То је добар знак. Њихово присуство потврђује да имамо подршку да развијамо и унапређујемо Кобасицијаду, да је јачамо и у њу укључујемо још више људи“, рекао је пред само отварање Кобасицијаде Радивој Парошки, председник општине Србобран.

Министар пољопривреде, шумарства и водопривреде Бранислав Недимовић који је и званично отворио популарну гастротуристичку манифестацију у Турији, традиционалним откупом туријске брице за динар, којом је и први пресекао џиновску кобасицу, поручио је да је важно развијати брендове као што је туријски специјалитет. „Нафту и море немамо, али имамо храну. То је наше злато и ако имамо 1.300 сличних манифестација то значи да наши људи знају да праве квалитетне прехрамбене производе. Уз развој руралног туризма и богату понуду оваквих домаћих производа, можемо само још више напредовати. Оно што је за ужу Србију Гуча, то је за Војводину Кобасицијада“, истакао је Недимовић.

Покрајински секретара Вук Радојевић рекао је да секретаријат који води финансијски подржава туријску Кобасицијаду и сличне манифестације, „јер оне на најбољи начин доприносе заштити идентитета и промовишу вредности српског војвођанског села и очување традиционалних производа“. „Туријска Кобасицијада из године у годину подиже ниво организације и из тог разлога позивам организаторе - Удружење 'Кобасицијада' и општину Србобран да искористе субвенције Покрајинског секретаријата за пољопривреду за заштиту географског порекла туријске кобасице“, поручио је Радојевић и подсетио да су то учинили и сремски кулен, вршачка шунка, врбички бели лук, футошки купус и бегечка шаргарепа. Радојевић је пољопривреднике из Турије позвао да искористе шансу и конкуришу за средства намењена за опремање сточарских фарми и мини прераду меса.

Председник Општине Србобран Радивој Парошки захвалио се на подршци које стижу из Владе Србије и Покрајинске владе, и истакао да манифестација у Турији из године у годину расте и обара све рекорде, а једино што се не мења је квалитет. „Верујем да ће млади људи у њеној организацији наставити да развијају овај бренд и допринети да се врло брзо туријска кобасица, осим на овој манифестацији, нађе у понуди на ширем тржишту. Ове године имамо бољу организацију Кобасицијаде, припремљен је добар и садржајан програм и Турију су посетили многи гости из свих крајева земље и многих иностраних држава. Кобасицијада није само једна добра манифестација, она је наш развојни пројекат. О томе се дуго размишљало али нисмо имали добру друштвену подршку да то урадимо, а сада Кобасицијаду воде људи који су то препознали и локална самоуправа хоће да помогне. То значи подршка целокупној пољопривреди кроз пројекте какав је, на пример, претходне године био електрификација атара. Хоћемо да дођемо до производа који већ сада јесте бренд, али који ће у понуди бити у континуитету, а не само у данима око Кобасицијаде. Људи воле тај укус, али желе да га имају током целе године“, рекао је Парошки. Са њим сложио и Милош Јовановић, председник Савета МЗ Турија, који није скривао понос због свега што су учинили Туријци у намери да буду добри домаћини хиљадама и хиљадама гостију овог викенда. „Иду нам на руку одлуке Владе Србије како доћи до дозвола за рад и до подршке за овакве пројекте. Циљ је да што више Туријаца има бенефите од Кобасицијаде, да се што више њих укључи у пројекат, да активирамо и туристичке потенцијале и дамо допринос развоју нашег места“, рекао је Јовановић.

О историјату Кобасицијаде, како је све почело пре 36. година и како је манифестација расла од такмичења другара па све до данашњих дана када Турију због Кобасицијаде посети више десетина хиљада гостију, говорио је Ранислав Станков, председник Удружења Кобасицијада. Он је рекао да је ове године џиновску кобасицу од 2.036 метара, правило осам мајстора од две и по тоне чистог меса.

Дан у Турији обележила су многа такмичења мајстора за производњу кобасица.

Најбоља сува кобасица из Турије:
1. Сремчев Данило
2. Балинт Немања
3. Срдић Марица

Најбоља сува кобасица из других места:
1. Шовљански Марија - Бајша
2. Павловић Јован - Ваљево
3. Новак Иван - Куцура

Најбоља сува кобасица из иностранства:
1. Ђурић Игор - Рогољ (БиХ)
2. Драган Латиновић - Бравско (БиХ)
3. Фрањул Лорис - Свети Петар У Шуми (Хр)

Најбоља индустријска сува кобасица:
1. Бељански (Турија)
2. Јелић (Ириг)
3. Сики (Нови Сад)

Најбоље свеже кобасице на самој манифестацији направила је екипа Петро - Кул из Бачког Петровца, до другог места стигли су мајстори из екипе Мењачница Цеки из Ниша, а до трећег екипа Дијаспора из Турије. 

О 36. Кобасицијади известиле су и многе ТВ куће.

Прилог Новосадске ТВ

Прилог Балкан ТВ

Службени лист