Српски  Magyar 

Ученицима Ромима помоћ у школском прибору

Сваки ученик из четири основне школе у општини Србобран, ОШ "Јован Јовановић Змај", ОШ "Вук Караџић", ОШ "Петар Драпшин" и ОШ "Жарко Зрењанин Уча", припадник ромске националне заједнице, добио је данас на поклон школски прибор - свеске, оловке, бојице, темпере, лењире, у знак подршке и у циљу промоције образовања, најважније активности за бољи и квалитетнији живот. Дародавци су били Национални савет ромске националне мањине и општина Србобран.

Овим поводом ученике Роме у свим школама у Србобрану, Турији и Надаљу, обишли су Јелена Јовановић, посланица у Скупштини АП Војводине, која заступа интересе ромске заједнице, Радивој Парошки, председик општине Србобран, Радивој Дебељачки, члан Општинског већа, и представници Националног савета ромске националне мањине.

"Као и увек, задовољство ми је бити у Србобрану, међу младима који су будућност наше националне заједнице. Знам да се у претходним годинама ромски језик могао изучавати у школама, као изборни предмет, и надам се да ће то поново моћи и будуће генерације. Свој деци желим да добро уче и имају добре оцене, а ми смо ту да им обезбедимо све услове за образовање и лакше похађање школе", рекла је Јелена Јовановић и захвалила општини Србобран на "огромним напорима како би се побољшао положај Рома у локалној заједници". "Општина Србобран има Локални акциони план подршке Ромима и ово је једна од активности предвиђена овим документом", истакла је Јовановић.

Радивој Парошки, председник општине Србобран, појаснио је да је иницијатива за пружање помоћи ученицима из ове националне заједнице потекла од Националног савета Рома, а локална самоуправа јој се са задовољством прикључила.

"Чинимо све што можемо да побољшамо живот Рома у нашој средини. Пре свега, обраћамо пажњу на децу и трудимо се да им омогућимо што боље услове за образовање и како би били равноправни са свом осталом децом. Имамо Локални акциони план за подршку Ромима који садржи и моделе подршке у области образовања и који траје до 2021. године, и на основу њега покушавамо да омогућимо што боље услове за школовање ромске деце. Једнако се трудимо да помогнемо деци у предшколском образовању, у основним и средњим школама, као и у високошколском образовању. За њих смо обезбедили смо бесплатне ужине, на почетку сваке школске године обезбедимо деци бесплатан школски прибор, ту су и бесплатне екскурзије за децу у предшколском образовању, као и путни трошкови за ученике који путују. Чинимо доста и на плану укључивања Рома у друштвени живот, на плану здравствене заштите, исте намере имамо и на плану стамбеног збрињавања, а све у циљу да се Роми у нашој заједници осете њеним саставним делом. Надам се да ћете бити понос ваших родитеља и да ће вам ова школа омогућити да стекнете знање потребно да наставите даље школовање, идете у средњу школу и на факултет и да ћете бити позитивни примери и другој деци. Само образовање може да вам обезбеди сигурнију и лепшу будућност", рекао је Парошки. 




Службени лист