Српски  Magyar 

20. "Србобранска бразда": Никад јача конкуренција

Све су прилике да ће се претпоследња августовска субота у Србобрану, тачније у атару србобранском, дуго, дуго памтити. Како ствари стоје и како се ништа не препушта случају, а организатори размишљају и о најмањој ситници, засигурно се може очекивати спектакуларна 20. "Србобранска бразда", такмичење најбољих орача, оних који повлаче први важни корак у стварању немерљивог богатства за целу државу, на плодним војвођанским пољима.

Према најавама, број такмичара ове године биће највећи у историји манифестације, а и пратећи програм пажљиво је осмишљен да задовољи интересовања свих посетиоца. "Пријаве за такмичење стижу свакодневно, очекујемо све оне који се већ годинама боре за титуле најбољих орача, али треба да се зна и нека се свако добро спреми - овога августа конкуренција ће бити најјача. Своје екипе најавили су многи нови учесници, контактирамо наше пријатеље из бројних месних заједница, задруга и пољопривредних газдинстава, а међународни карактер такмичења донеће нам орачи из братских мађарских градова - Орошхазе и Јаношхалме", рекао је Нинослав Јокановић, председник Савета МЗ Србобран, организатора 20. "Србобранске бразде". То није крај новинама на популарној манифестацији; ове године учешће ће узети и средње пољопривредне школе из Футога и Бачке Тополе, које ће, такође, послати екипе сачињене од професора и ученика.

Већ данас број пријављених такмичара, саопштили су организатори, већи је од прошлогодишњег, а до 20. "Србобранске бразде" остало је две недеље.



"Увек се међу нама знало ко је добар орач, ко уме тај важни посао да уради квалитетно, ефикасно и брзо, али никада до 'Србобранске бразде' није било прилике да се некоме званично додели титула најбољег. Сада, сви имају шансу да се опробају под истим условима, на истој парцели, у истом дану, пред стручњацима и бројним сведоцима, и онда нема места недоумици или сумњи - јасно ће се знати ко је најбољи. Мислим да за нас пољопривреднике, људе који живе од земље али и за земљу, титула најбољег орача пуно вреди и уверен сам да се треба опробати у овом такмичењу", каже Јокановић и позива све пољопривреднике, газдинства, задруге и предузећа, не само из општине Србобран већ из целе Војводине, а и шире, да дођу на парцеле "Пионира" и покажу шта знају. "Нема никаквих котизација, нема никаквих услова, осим правила такмичења која важе за све. Потребна је само добра воља, жеља да се победи и спремна машина, остало је на нама да припремимо и дочекамо све госте", поручује Јокановић. Сви заинтересовани орачи могу се пријавити на број телефона 063 10 77 652, добити потребне информације о такмичењу и потврдити своје учешће.  

Уз рекордан број такмичара, очекује се и рекордан број излагача пољопривредне механизације, семенске робе, средстава заштите, затим банкарских услуга и другог, а део 20. "Србобранске бразде" биће и представници других манифестације и организација. Тако ће све оне који у суботу, 24. августа, дођу на парцеле "Пионира", "Туријска кобасицијада" частити својим познатим специјалитетом. Посебна пажња усмерена је на пратећи програм. Окупљене ће забављати културно-уметничка друштва, за музички део задужен је Форти бенд, малишани ће имати одвојен кутак за себе где ће моћи да се забављају, играју и друже, сви посетиоци манифестације биће почашћени ручком, Ловачко друштво "Фазан" припрема паприкаш, припремају се и бројни поклони за учеснике и посетиоце, као и друга изненађења. Од ове године дефиле трактора креће у 07.00 часова испред Месне заједнице Србобран и сви такмичари заједно иду до парцела "Пионира".  

Организатори из МЗ Србобран, којима пуну подршку пружа локална самоуправа и Покрајински секретаријат за пољопривреду, посебно захваљује АД "Пионир", које је за потребе такмичења обезбедило парцелу од чак 30 хектара. Уз земљу, из "Пионира" стиже и стручно лице које ће водити комисију за оцењивање и једна такмичарска екипа.

Као и до сада, задатак орача је да узору стрњиште на дубину од 25 центиметара, са лаким и тешким тракторима у три категорије. Лака ‘А’ категорија укључује једнобразне и двобразне плугове и плугове обртаче, Средња ‘Б’ категорија у коју спадају тробразни и плугови обртачи, и Тешка ‘Ц’ категорија у којој ће се такмичити орачи са плуговима који ору 4 или више бразди, могу бити класични или плугови обртачи. Стручни жири састављен од инжењера пољопривреде ће оцењивати отварање бразде, правац орања, равномерност дубине орања, општи изглед, као и сам завршетак. Право да учествује имају сви трактористи без обзира на пол и старост.

Гости 20. "Србобранске бразде" биће др Вук Радојевић, покрајински секретар за пољопривреду, затим професори Пољопривредног факултета, представници предузећа, установа, јединица управе и многи други.

Службени лист