Oct 22, 2019 Last Updated 1:06 PM, Oct 22, 2019

Нова ајнфорт капија на главном улазу у зграду СО Србобран

Зграда општине Србобран, споменик културе заштићем одлуком Владе Републике Србије од 2001. године, добила је нову ајнфорт капију, колски прилаз унутрашњем дворишту. Нова капија  израђена је у пуном дрвету, уз поштовање принципа аутентичности и заштите споменичког наслеђа.

Локална самоуправа се на овај корак одлучила због чињенице да је досадашња капија била дотрајала, са видним оштећењима због пропадања и труљења дрвета. Слично је било и са оковима који су демонтирани, а затим санирани и рестаурирани и враћени на исто место.

Зграда у којој је данас смештена Скупштина општине Србобран и општинска администрација, изграђена је у осмој деценији XIX века у стилу историцизма, правца у уметности у коме су се примењивали разни стилови у архитектури из прошлих времена. „У питању је приземна грађевина са четири крила која формирају квадратну основу са унутрашњим двориштем. На угловима према Тргу слободе и улици Светог Саве су посебно наглашени угаони ризалити са четворосливним крововима. Главни улаз према Тргу слободе посебно је украшен богатим розалитом, а споредни, према улици Светог Саве, нешто је скромније обраде. Пропорције, чистоћа архитектонског решења, значај непромењене административне функције и централни положај овог објекта у насељу, чине га једном од најзначајнијих грађевина овог типа у Војводини“, записано је о овом објекту.

"Велика улазна капија сређена је први пут после више од 120 година. Да би то урадили, заједно са вратима из улице Светог Саве, морали смо добити дозволу Завода за заштиту споменика културе, који нас је и контролисао након радова. Зграда је грађена крајем XIX века и ово је прва реконструкција овог дела објекта. До сада је, тачније пре неколико година, реконструисан кров, затим реконструисана је и фасада. а сада и улази у зграду, чиме заокружујемо заштиту и изглед зграде са спољне стране. За унутрашњост планирамо радове у току ове и следеће године. Овај објекат има значај за наш град и ширу заједницу, грађен је циљано за потребе смештаја градских служби и администрације и потврда је значаја Сентомаша и Србобрана у периоду када је подизана, а и касније. Намена зграде се никада није мењала и она, уз православну цркву у непосредној близини, најбоље доказује снагу Србобрана. Зато је веома важно да чувамо њен лепи изглед. Треба истаћи да је за понос свих житеља општине Србобран, чињеница да у Надаљу постоји мајсторска радионица Боре Рибичића која је у стању да направи овакву капију и тако да пун допринос очувању аутентичности наше средине", рекао је Радивој Парошки, председник општине Србобран. 

   

Службени лист