May 26, 2020 Last Updated 2:46 PM, May 22, 2020

ОЗЗ Србобран добро послује и враћа дугове

Општа земљорадничка задруга Србобран након нешто више од годину дана од како је преузело ново руководство, предвођено Небојшом Недељковићем, који је из стања вршиоца дужности недавно именован на функцију директора у пуном мандату, наставља пословање које се креће путем опоравка. Из дана у дан, из добити која се ствара, смањују се дугови, а стабилно пословање омогућило је јасне пројекције за наредну годину и прве обрисе пројеката новог инвестиционог циклуса. У жељи да се на лицу места још једном упозна са резултатима рада, ОЗЗ Србобран данас је посетио Радивој Парошки, председник општине Србобран.

"Када смо о Земљорадничкој задрузи разговарали пре скоро годину дана, ни тада нисмо имали комплетну слику стања у задрузи. Тек је завршетак године донео могућност да подвучемо црту и видимо где се налазимо. Укупна дуговања задруге била су 150 милиона динара, али добро је да су сада значајно смањена и настављамо ка њиховој потпуној исплати. Од почетка године дуг не расте, осим оног што представља пословање за заснивање производње, а надам се да ћемо од 2020/21. имати довољно средстава да сами заснујемо производњу. 

Данас су дуговања у једном сегменту скоро скроз измирена, у другом је остало још нешто да се врати, а у трећем сегменту и даље је све по старом. Шта то значи - први сегмент је дуг према кооперантима он се са 62 милиона динара смањио на испод 12 милиона, дуговања према осигуравајућим кућама и ЈКП 'Градитељ' је почео да се отплаћује, са 12 милиона дошли смо до око седам, док у трећем сегменту, а то је дуг према општини Србобран на име пореза на имовину, још увек нисмо почели да отплаћујемо. Износ је нешто више од 15 милиона динара. Због тога хвала локалној самоуправи што нам дозвољава да се бавимо својом основном делатношћу, зарадимо новац и вратимо сва дуговања, па тако и то на име пореза, који није плаћан од оснивања задруге.

Идеја је да ове године, након скидања усева, кренемо у интензивније плаћање дугова према општини Србобран, ЈКП и осигуравајућим кућама, и тако их сведемо на нулу. Кооперанти ће, надам се, бити измирени крајем септембра или почетком октобра, делом у репроматеријалу, делом у услугама. План је да у 2019. платимо и део дуговања за порез, 30 до 40 одсто, а пуну суму у 2020. години. То нам је веома важно јер је то и предуслов да конкуришемо за неке субвенције, за средства за куповину механизације и за неке инвестиције, које су нам неопходне", рекао је Небојша Недељковић, директор ОЗЗ Србобран.

Према његовим речима, веома је важно да 15 запослених у ЗЗ имају редовна месечна примања, да им је исплаћено седам заосталих зарада колико им се дуговало приликом његовог доласка у задругу, те да данас раде за просечну плату од више од 40.000 динара.

"Увек смо сматрали да ова задруга има перспективу и морали смо нешто учинити да стане на ноге. Велика већина је сматрала да почињемо да радимо узалудан посао, сизифовски, али нисмо хтели да одустанемо. Кроз серију састанака осмислили смо решење за које смо добили подршку бројних различитих партнера и прионули на посао. Тек смо у ходу добили праву слику о обиму проблема, много тежу него што је била она прва када је задруга добила ново руководство, али нисмо одустајали, и данас, на задовољство радника, задругара, коопераната, као и на задовољство локалне самоуправе, имамо задругу која функционише и измирује своја дуговања. Највеће заслуге за то што је ОЗЗ стала на здраве ноге припадају Небојши Недељковићу", рекао је Парошки. Он се захвалио радницима и кооперантима који су били трпељиви и имали поверење "у све нас", и тако дочекали да наплате своја потраживања и наставе да сарађују.

"За пола године, према завршном рачуну за 2018. годину, о ком се разговарало и на седници СО Србобран, задруга је пословала позитивно. То је изузетан успех за ове људе, за целу задругу и средину, и како је кренуло, за пар година имаћемо узорну фирму. Локална самоуправе је стала иза ОЗЗ, иза новог руководства, и није се обазирала на бројне злонамерне коментаре који су се чули и појављивали на разним местима. Од првог дана су нас оптуживали да смо дошли да нешто растуримо и срушимо, како ми не можемо ништа добро да урадимо, а ми смо засукали рукаве и радили, без жеље да одговарамо на неутемељене оптужбе. Сада резултати говоре уместо нас. Труд који смо уложили морао је донети резултате и све се исплатило. Подршка општине Србобран задрузи дошла је и кроз давање предности другим повериоцима и стрпљење које показујемо за наша потраживања, а све у циљу да задруга оздрави, јер ће тада и нама вратити цео дуг. Злонамерне изјаве нас стално прате и није лако остати суздржан до краја. Једна од последњих је оптужба да је локална самоуправа купила једну кућу у Србобрану да би проширила простор за пијацу на Беглуку, што је тотална неистина, а неко говори и колики је износ издвојен и свашта нешто друго. Знамо да се не треба обазирати на то, али многи људи поверују у такве лажи, а време ће показати шта је истина. Све ће то стати и када неко ко се тиме бави буде завршио на суду и буде кажњен за лажне оптужбе. Задруга је пример како су људи који нису прихватили злонамерне приче, успели да спроведу своју идеју у дело и учине да она поново успешно ради, и поред свих подметања. Имали смо озбиљан задатак и извршили смо га веома успешно", рекао је приликом посете Парошки.

 

 

Службени лист