Српски  Magyar 

Велико интересовање послодаваца за подршку НСЗ

После Новог Сада, Врбаса, Жабља и других јужнобачких градова, и привредници и предузетници у општини Србобран имали су данас прилику да присуствују презентацији 12 јавних позива и конкурса Националне службе за запошљавање за 2019. годину. Десетине пословних људи, као и бројни представници јавног сектора, имали су прилику да се ближе упознају са понудом и условима јавних позива и конкурса који су осмишљени као активне мере запошљавања, у циљу смањења незапослености и подршке послодавцима. Позиви отворени за послодавце и лица са евиденције незапослених подразумевају, између осталог, упошљавање нових радника, самозапошљавање, стручну праксу, јавне радове, могућност обуке, а посебан акценат стављен је на теже запошљиве групе. За ту намену држава из године у годину издваја све више средстава, па ће тако за активне мере запошљавања држава ове године издвојити четири милијарде динара.

Скупштинска сала у Србобрану била је попуњена до последњег места, што најбоље потврђује да су мере активне политике запошљавања заинтересовале послодавце, као и да су презентације ове врсте одлична прилика да управо они пронађу најатрактивнију меру која може довести до унапређења пословања њихових фирми.

"Већ годинама сарађујемо са Националном службом за запошљавање, имамо заједничке програме и удружујемо средства. Прошле године смо заједно издвојили укупно шест милона динара за одређене програме као што су: самозапошљавање, стручна пракса, јавни радови. Ове године идемо у неком измењеном облику, али сарадња постоји више година и она је на добром нивоу. У општини Србобран незапосленост је пала за осам посто, па је сада на евиденцији 1.600 незапослених лица, док је ранијих година тај број био знатно већи. И наши привредници запошљавају, али значајно је то што је протеклих година један број особа до посла дошао тако што је наша држава омогућила разним програмима запошљавање у Новом Саду, у великим компанијама. Слика за Србобран је врло повољна, с обзиром да наша општина има око 16.000 становника и у том смислу смо задовољни. Драго ми је што су се данашњој презентацији одазвали бројни привредници и надам се да ће имати могућности да искористе повољности и субвенције које им нуди Национална служба за запошљавање", рекао је Радивој Парошки, председник општине Србобран.

Према речима Татјане Видовић, директорке Националне службе за запошљавање - Филјала Нови Сад, циљ презентације је да се послодавци у директном контакту са представницима НСЗ информишу о свим јавним позивима који су им намењени. "У овој години имамо буџет од чак четири милијарде динара, што је више него прошле године. Додатна средства од 550 милиона су на располагању из буџетског фонда за професионалну рехабилитацију и подстицање запошљавање особа са инвалидитетом. Ни то није све јер ће нам додатна средства бити на располагању и из буџета Покрајинске владе, за реализацију Акционог плана запошљавања, и буџета локалних самоуправа, за реализацију локалних акционих планова запошљавања. Желим да искористите средства која су вам на располагању, да интензивирамо сарадњу и да заједничким снагама још више смањимо незапосленост и отворимо нова радна места. Национална служба за запошљавање има добру сарадњу са републичким органима, са Покрајинском владом и са локалним самоуправама на територији Јужнобачког округа. Истакла бих веома добру сарадњу са општином Србобран која сваке године издваја одређена средства у циљу смањивања броја незапослених лица", рекла је Видовић и позвала послодавце да у лепези понуда пронађу најповољнију за себе, затраже подршку и реализацијом идеје развију своје бизнисе и упосле нове људе.

"Обилазимо све општине у Јужнобачком округу јер нам је важно да сви послодавци чују шта све предвиђају јавни позиви за ову годину. Субвенционисано запошљавање је саставни део политике и стратегије запошљавања, а општина Србобран јесте у рангу да јој треба подршка. Управо због такве подршке битно је смањен број лица на евиденцији незапослених", рекао је Душан Марјановић из новосадске филијале Националне службе за запошљавање.

 

 

Службени лист