Српски  Magyar 

Србобран чува успомену на хероје са Кошара

Србобран се синоћ са задовољством придружио дугом списку градова у којим је одржана трибина под називом "Кошаре, битка која траје", посвећена оснаживању успомене на храбре војнике који су пре тачно 20 година бранили државну границу од копнене агресије из правца Албаније. О данима које су на бранику домовине провели најхрабрији родољуби, о онима који су тих дана за слободу државе положили и своје животе, говорили су пуковник Љубинко Ђурковић, командант одбране Кошара, и војник Миодраг Арачки.

Организатор трибине била је општина Србобран а суорганизатор Друштво српских домаћина.

Госте и бројне окупљене у сали СО Србобран, први је поздравио Радивој Парошки, председник општине, изразио је неизмерно задовољство што је у држави коначно створена клима која омогућује да се јавно говори о херојима отаџбине и да им се јавно захвалимо за све што су учинили за нас. "Српска историја је, нажалост, богата бројним јунацима који су се борили и животе давали за слободу и част свога народа. Српски народ зна да цени дате жртве и проливену крв за ту слободу, али зна и да заборавља. На срећу тај заборав није дугог века и такве грешке данас исправљамо. Имамо част да поздравимо учеснике славне битке на Кошарама. О њима и о томе шта су ти јунаци прошли многи још увек не знају, данас смо уприличили овај скуп како би смо чули њихова искуства", рекао је председник општине Парошки, упоређујући битку на Кошарама са славном битком код Србобрана 1848. године, желећи да додатно ода признање својим гостима.

Први је говорио председник новосадског одбора „Друштва српских домаћина“, Саша Вујић, који се захвалио пуковнику Ђурковићу што је прихватио предлог његовог удружења, да у даним пред почетак обележавања двадесете годишњице бомбардовања наше земље, буде говорник на низу предавања по општинама у Војводини, на којима ће наше сународнике упознати са стварним чињеницима и реалним дешавањима на караули Кошаре током 62 дана битке. О тим стварним чињеницама до последњег места испуњеној сали СО говорили су Ђурковић и Арачки.

Посебну ноту овом скупу дали су наступи Градског хора "Зора", као и рецитовање стихова једног од гостију, Недељка Ђорђића из Новог Сада, који је написао песму „Кошаре“.

Службени лист