Српски  Magyar 

За рад Народне кухиње обезбеђено 4,5 милиона

С доласком јесени у општини Србобран поново је почела да ради Народна кухиња. Од 01. новембра свакодневно се послужи око 180 топлих оброка, 109 у Србобрану, 24 у Турији и 39 у Надаљу. Подршку раду Народне кухиње ове године дала је и Српска православна црква која једном месечно обезбеђује по литар млека за све кориснике, док Црвени крст обезбеђује јабуке. Народна кухиња годишње ради седам месеци. Ове податке на конференцији за медије изнео је Золатн Бергел, секретар Црвеног крста.

Управо је Народна кухиња била тема данашњег састанка Радивоја Парошког, председника општине Србобран, Бисерке Веселиновић, директорке Центра за социјални рад, и Золтана Бергела, на ком се разговарало о почетку рада у сезони 2018/2019. и како обезбедити довољно оброка за све угрожене.

"Обишли смо место где се спремају оброци за Народну кухињу и уверили се да се све ради у складу са прописима и нормама везаним за безбедност хране, као и да оброци могу да задовоље потребе човека. Локална самоуправа сваке године издваја средства за рад Народне кухиње и ове године смо планирали да издвојимо око 4,5 милиона динара за њено функционисање. Бринемо о људима који у неком тренутку немају довољно средстава да нормалан живот и у сарадњи са Центром за социјални рад и Црвеним крстом, помажемо им да живе животом достојним човека. Није лако свакога дана обезбедити и испоручити скоро 180 оброка, али док се не стекну услови да затворимо Народну кухињу и све породице и појединци успешно брину о себи, локална самоуправа ће обезбеђивати новац за подршку најугроженијим грађанима, не само на овај већ и на сваки други начин", рекао је Радивој Парошки.


Бисерка Веселиновић, директорка ЦСР, нагласила је да ова служба прати социјалне карте сваке породице и у односу на њих "аранжира услуге на начин да угрожена породица или појединац добије све оно што обезбеђује социјалну сигурност и функционалан живот". "Води се рачуна да лица која имају право на помоћ из Народне кухиње буду они који стварно не могу да обезбеде оброк, али и онима који се труде да обезбеде средства за живот, али још увек то не могу да учине у довољном обиму, као што су породице са више деце школског узраста. Имамо одличну сарадњу са општином Србобран и Црвеним крстом, и морам истаћи да је наша локална самоуправа једна је од ретких која из свог буџета обезбеђује ниво подршке породицама који је у овом тренутку већи од сталне новчане помоћи коју обезбеђује држава. То значи да смо развили механизам подршке са локалног нивоа, да смо последњих година успоставили нова права и дошли до оптималног модела заштите", рекла је Веселиновић.

Председник општине Парошки нагласио је да се средства пореских обвезника из Србобрана, Турије и Надаља, која се сливају у локални буџет, у озбиљној мери троше на социјалну и здравствену заштиту становништва. "Крунска организација задужена за подршку угроженим лицима је Центар за социјални рад и она свој задатак извршава веома одговорно и стручно. Уз њих ту је и 'Бисер', удружење које је прерасло у акредитовану организацију за подршку МНРО лицима, и за коју се надам да ће доћи време да је преузме локална самоуправа. И за њихов рад се издвајају озбиљна средства, јер морамо помоћи тим лицима, а ту је и Црвени крст који такође на разне начине помаже угроженим лицима. Неки ће рећи да све ово морамо да радимо јер смо неразвијена општина, али то није тачно. Све општине имају потребе ове врсте, али је питање које од њих имају изражен осећај да се за ове области морају издвајати значајна средства. Поносан сам што сваке године општина Србобран издваја милионска средства за социјалну и здравствену заштиту свих својих грађана", истакао је Парошки.   

Службени лист