Српски  Magyar 

Србобран и Мишкин потписали Меморандум о сарадњи

Радивој Парошки, председник општине Србобран, и Олга Викторовна Минајева, председница Градске области Мишкин, свечано су данас потписали Меморандум о сарадњи у области културе, образовања, привреде и туризма Србобрана и Мишкина. Меморандум је потписан у присуству представника два града, са жељом да у будућности донесе снажну сарадњу Србобрана и Мишкина, њихових грађана, српског и руског народа, на обострану корист и задовољство.

"Наше пријатељство се наставља и припремили смо нове кораке за развој наших односа. Србобран и Мишкин су просторно удаљени, али то не значи да не можемо да будемо блиски срцем и душом. То се доказало при претходном сусрету у Мишкину, а верујем да се показује и ових дана у Србобрану. Прошле године потписали смо споразум о братским односима, а сада смо се припремили да те односе оснажујемо и продубљујемо", рекао је Парошки и истакао да су представници Мишкина и Русије најдражи гости Србобрана.

Олга Викторовна Минајева, председница Градске области Мишкин, истакла је да јој је боравак у Србобрану помогао да још боље упозна своје домаћине и увери се колико воле свој град и Србију. "Осетила сам и видела велику и снажну духовну културу која нас је све одушевила и постало ми је јасно да имамо толико тога заједничког, да има пуно простора за нашу сарадњу. Надам се да ћемо сваким новим сусретом бити ближи једни другима. Ми имамо пословицу 'Боље је једном видети него сто пута чути', а ово што смо све видели уверило нас је да су Србобранци изузетни људи који воле свој град и своју државу Србобран", рекла је Викторовна Минајева и захвалила Радивоју Парошком на позиву да људи који воде Мишкин буду део обележавања Дана општине Србобран.

Меморандум који је потписан дефинише "успостављање непосредне сарадње између институција и организација у области културе и уметности, измешу уметничких савеза и удружења, као и и између појединих представника у тим областима; учешће на уметничким фестивалима, смотрама, такмичењима и другим манифестацијама организованим у граду, односно држави друге стране; узајамно гостовање уметничких група и ансамбала, размену уметничких изложби; превођење и размену књига и публикација у области образовања, културе и историје; размену предавача и ученика школа општине Србобран и Градске области Мишкин у циљу даљег развоја сарадње у образовању и пријатељских односа; сарадњу у области омладине и спорта; успостављање и унапређење сарадње кроз контакте привредних субјеката; организовање конференција, пословних сусрета и других облика пословно-привредне сарадње; развој свих облика туризма и размена искустава у вези са историјским и туристичким знаменитостима, споменицима културе и историје оба града".

Свечаном потписивању документа присуствовали су и Јелена Антоновна Владимировна, шеф администрације Градске области Мишкин, Василиј Владимирович Тјоркин, директор "Мишјег града", Светлана Владимировна Чистјакова, директор Туристичког центра Мишкина, Ирина Михајловна Дејкина, директор Међумесног Дома културе, са руске стране, те Нестор Голубски, заменик председника СО Србобран, Јулија Попић, начелница Општинске управе Србобран, Реља Курјачки, Ђорђе Џеков, Стефан Младеновић, Уфју Золтан и Јовица Андрић, чланови Општинског већа, и Бранислава Секулић, директорка Дома културе Србобран, са стране домаћина. 

Службени лист