Српски  Magyar 

Стаза око Бељанске баре отворена и за бициклисте

Уређена стаза око Бељанске баре, којом уз пешаке, након посипања ситном фракцијом коначно могу да се крећу и бициклисти, јуче је свечано предата грађанима на употребу. За ову прилику организован је бициклистички караван из центра Србобрана до Парка природе, а затим и промотивна вожња овом популарном стазом здравља. За разлику од претходног пута када су стазом доминирали пешаци, овога пута све је било подређено бициклистима тако да су скоро  сви они који су стигли из Србобрана, направили и круг око Бељанске баре.

Караван бициклиста у којем су доминирали млади и они са нешто више године који брину о својој физичкој кондицији, кренуо је са Трга слободе у 17.00 часова и већ за нешто више од тридесетак минута, они најбржи паркирали су своје двоточкаше уз обалу Бељанске баре. Међу њима био је председник општине Србобран Радивој Парошки, са супругом, др Илија Газепов, члан Општинског већа, поједини радници Општинске управе, Дома здравља, активисти Друштва за борбу против шећерне болести "Плави круг"...

О Парку природе Бељанска бара, његовом положају, степену заштићености, животињском и биљном свету, као и важности за свеукупну животну средину, говорила је Марија Ћорић из Оделења за урбанизам, стамбено комуналне послове и заштиту животне средине, а затим се присутнима обратио Радивој Парошки, председник општине Србобран. "Један део посла који смо започели пре неколико година, а то је кружна пешачка и бициклистичка стаза око Бељанске баре, коначно је завршен и сада можемо да је користимо на оба начина. Ово није крај јер овакав бисер заслужује да га непрестано чувамо, да будемо овде присутни. Обезбедили смо лак приступ овом простору сваком заљубљенику у природу, и сада размишљамо шта даље и које додатне садржаје обезбедити да би се омогућио још пријатнији боравак у Парку природе. Мислим да овде можемо имати и простор за вежбање и теретане на отвореном, размишљамо о изградњи једно инфо центра који би пружао информације о Бељанској бари, а исто тако разматрамо са ЈВП 'Воде Војводине' куповину катамарана за пловидбу. То би донело још један нови утисак о Парку природе Бељанска бара", рекао је Парошки и захвалио свим учесницима који су својим учешћем у акцији дали пун допринос да се овај простор афирмише и приближи свим љубитељима природе. 

Као и увек у акцијама које промовишу природу и здраве стилове живота, свој ангажман имао је и "Плави круг" - Друштво за борбу против шећерне болести. За ову прилику сви учесници имали су прилику да измере крвни притисак и ниво шећера у крви, а уз драгоцени савет лекара и активиста друштва, ишла је и по једна или више здравих јабука!

"Значај физичке активности је вишеструк, а најбољи се резултати постижу када се она обавља у складу са природом, као што је то данас на стази здравља на Бељанској бари. Природа нас је усрећила са овим Парком природе, на малом простору имамо Бељанску бару, Велики бачки канал и Кривају и то богатство мало ко има. Морамо ући у школе и допрети до деце, објаснити им значај природе и пред нама је велики задатак - да оно што нам је природа подарила унапређујемо, а не уништавамо. Локална самоуправа је пронашла средства и уређена је стаза да је могу користити пешаци и бициклисти, а сада је потребно да заједно са партнерима, посебно са 'Водама Војводине' као предузећем које управља овим простором, реализујемо нове пројекте, успоставимо ефикасан режим одржавања овог простора и привучемо још више људи да посећује и користи благодети Бељанске баре", рекао је, између осталог, др Илија Газепов, члан Општинског већа и члан Савета Парка природе Бељанска бара.