Српски  Magyar 

Основци обележили Дане Бељанске баре

Свечаном приредбом посвећеном очувању животне средине, ученици Основне школе "Петар Драпшин" из Турије, заједно са другарима из других основних школа у општини Србобран, започели су обележавање Дана Бељанске баре. Својим програмом малишани су указали на значај неговања и унапређења овог заштићеног парка природе, на потенцијале које овај простор нуди, као и на његову вишеструку важност за развој целе средине.

Поводом Дана Бељанске баре били су расписани литерарни и ликовни конкурс на тему овог парка природе, па је приредба искоришћена и за представљање радова и доделу награда најбољима. Свечаности у школи присуствовали су и представници локалне самоуправе, на челу са председником општине Србобран Радивојем Парошким.

"Бељанска бара је природни резерват у Војводини који је заштићен, а ми се трудимо да урадимо колико је могуће да она привуче још већи број људи који ће уживати у њеној природи. Управо сада завршавамо пешачко-бициклистичку стазу дужин око 4,4 километра, и за 15 дана, у оквиру Недеље заштите животне средине, организовачемо и отварање те стазе. Симболично ћемо прогласити да Бељанска бара у свом капацитету може да прими спортисте, рекреативце, туристе, који могу да виде њене квалитете", рекао је обраћајући се ученицима Парошки.

Говорећи о плановима за Бељанску бару, Парошки је истакао да се размишља о томе да се изгради визиторски центар, што је неопходно како би сви који дођу на Бељанску бару имали неопходне информације о њој. "То је инвестиција о којој размишљамо, не можемо сами да је реализујемо, али се надам да ћемо заједно са Јавним водопривредним предузећем ‘Воде Војводине’ и покрајинским фондовима, успети да обезбедимо неопходна средства да се тај центар изгради. Иначе, ЈВП ‘Воде Војводине’ учествују са нама у активностима на очувању Бељанске баре, сваке године врши се порибљавање, али, нажалост, постоји и велики број рибокрадица који фактички све то анулирају. Мислим да ћемо већ од сутра са представницима овог предузећа разговарати на ту тему, и да ћемо почети проблем да решавамо. Рибочуварске службе нису довољне, треба да устројити другачији систем организације који би био ефикасан", рекао је Парошки.

Резултати конкурса за најбољи ликовни и литерарни рад на тему "Бељанска бара". Од укупног броја радова, одлуком комисије награђени су радови следећих ученика:

Литерарни радови

Нижи разреди:
1.  Ана Мариа Сеп – II2 – Основна школа „Вук Караџић“ Србобран
2. Ивана Шијачић – III1 – Основна школа „Јован Јовановић Змај“ Србобран
3. Ана Станојевић – IV2  - Основна школа „Вук Караџић“ Србобран

Виши разреди
1. Миланков Владанка – VI1  - Основна школа „Петар Драпшин“ Турија
2. Тодор Ракић – VII1 - Основна школа „Жарко Зрењанин Уча“ Надаљ
3. Јована Михајловић – VII1 - Основна школа „Јован Јовановић Змај“ Србобран

Ликовни радови

Нижи разреди:
1. Сара Јандрић – II1 - Основна школа „Петар Драпшин“ Турија
2. Сара Бабић – II2  - Основна школа „Вук Караџић“ Србобран
3. Анамарија Стевановић –III1  - Основна школа „Јован Јовановић Змај“ Србобран

Виши разреди:
1. Андреа Гаџић – VI1 – Основна школа „Жарко Зрењанин Уча“ Надаљ
2. Атила Маг – VII2  - Основна школа „Јован Јовановић Змај“ Србобран
3. Катарина Смиљанов - VI1 – Основна школа „Петар Драпшин“ Турија

Службени лист