Aug 11, 2022 Last Updated 2:32 PM, Aug 10, 2022

Обележен Светски дан цивилне заштите

Општински штаб за ванредне ситуације, којим је председавао Радивој Парошки, председник општине Србобран, одржао је данас седницу на којој је обележен 01. март - Светски дан цивилне заштите, а затим разматране редовне теме везане за функционисање служби које имају своје представнике у Општинском штабу, посебно у светлу оштре зиме која је последњих дана оковала цео регион.

Светски дан цивилне заштите свечано се обележава у целом свету почев од 1990. године одлуком Генералне скупштине Међународне организације цивилне заштите (ICDO) са циљем, да се укаже на витални значај и улогу служби цивилне заштите у случају свих могућих облика несрећа и катастрофа и суочавању са њима, те да се ода признање за њихове напоре, жртве и подвиге.

"Данас имамо задовољство да овај дан обележавамо у ситуацији када наша земља, преко Министарства унутрашњих послова - Сектора за ванредне ситуације, поново успоставља неоправдано запуштен и девастиран систем Цивилне заштите у Републици Србији. Цивилна заштита у нашој земљи, поново добија на значају и интензивно се ради на њеном јачању и враћању угледа, како би се успоставио правовремени и ефикаснији одговор друштва на изазове и ризике, којима смо као држава изложени. Неспорно је да Цивилна заштита мора имати већи значај у систему заштите и спасавања грађана наше земље, и да наше друштво, мора улагати много више одговорности и средстава, како би се формирале добро опремљене и обучене специјализоване јединице цивилне заштите, као преко потребне додатне снаге, које ће бити ангажоване у ванредним ситуацијама. Они ће у наредном периоду представљати значајну снагу и имаће привилегију да припадају снагама цивилне заштите, које ће имати задатак да се обучавају за заштиту и спасавање свих људи и материјалних добара на територији наше општине", рекао је овим поводом Радивој Парошки, председник Општинског штаба за ванредне ситуације, и честитао члановима свих служби празник.

На састанку је констатовано да хладни дани нису омели нормално функционисање живота у местима општине, ниједна од услуга које се пружају грађанима није била у прекиду, а путни правци остали су проходни и поред обимних снежних падавина. Обележавању Светског дана цивилне заштите присуствовали су представници Министарства унутрашњих послова, Ватрогасне јединице, Центра за социјални рад, Дома здравља и свих других јавних служби укључених у Општински штаб.