Српски  Magyar 

Обележен Светски дан цивилне заштите

Општински штаб за ванредне ситуације, којим је председавао Радивој Парошки, председник општине Србобран, одржао је данас седницу на којој је обележен 01. март - Светски дан цивилне заштите, а затим разматране редовне теме везане за функционисање служби које имају своје представнике у Општинском штабу, посебно у светлу оштре зиме која је последњих дана оковала цео регион.

Светски дан цивилне заштите свечано се обележава у целом свету почев од 1990. године одлуком Генералне скупштине Међународне организације цивилне заштите (ICDO) са циљем, да се укаже на витални значај и улогу служби цивилне заштите у случају свих могућих облика несрећа и катастрофа и суочавању са њима, те да се ода признање за њихове напоре, жртве и подвиге.

"Данас имамо задовољство да овај дан обележавамо у ситуацији када наша земља, преко Министарства унутрашњих послова - Сектора за ванредне ситуације, поново успоставља неоправдано запуштен и девастиран систем Цивилне заштите у Републици Србији. Цивилна заштита у нашој земљи, поново добија на значају и интензивно се ради на њеном јачању и враћању угледа, како би се успоставио правовремени и ефикаснији одговор друштва на изазове и ризике, којима смо као држава изложени. Неспорно је да Цивилна заштита мора имати већи значај у систему заштите и спасавања грађана наше земље, и да наше друштво, мора улагати много више одговорности и средстава, како би се формирале добро опремљене и обучене специјализоване јединице цивилне заштите, као преко потребне додатне снаге, које ће бити ангажоване у ванредним ситуацијама. Они ће у наредном периоду представљати значајну снагу и имаће привилегију да припадају снагама цивилне заштите, које ће имати задатак да се обучавају за заштиту и спасавање свих људи и материјалних добара на територији наше општине", рекао је овим поводом Радивој Парошки, председник Општинског штаба за ванредне ситуације, и честитао члановима свих служби празник.

На састанку је констатовано да хладни дани нису омели нормално функционисање живота у местима општине, ниједна од услуга које се пружају грађанима није била у прекиду, а путни правци остали су проходни и поред обимних снежних падавина. Обележавању Светског дана цивилне заштите присуствовали су представници Министарства унутрашњих послова, Ватрогасне јединице, Центра за социјални рад, Дома здравља и свих других јавних служби укључених у Општински штаб.