Српски  Magyar 

У Србобрану семинар "Знањем до одлуке - Conoscere per decidere"

Општина Србобран, у партнерству са италијанском регијом Ломбардија, Италијанском Асоцијацијом за Савет Европских Градова и Региона (AICCRE) и Регионалном развојном агенцијом Бачка, организоваће 10. и 11. јула дводневним семинар под називом "Знањем до одлуке - Conoscere per decidere". Семинар се организује за представнике општина и канцеларија за локално-економски развој у циљу усвајања знања и искуства регије Ломабрадија у областима везаним за одрживи друштвено–економски развој локалних заједница. Према најавама, семинару ће присуствовати представници свих општина у Бачкој.

 

Иначе, AICCRE је национална асоцијација која окупља на јединствен начин општине, регионе, покрајине и друге изабране представнике локалне заједнице, који изражавају спремност да делују на изградњи Европске федерације, заснованој на пуној афирмацији, јачању и унапређењу степена локалне и регионалне аутономије. Као средство за одређену активност, AICCRE посебну пажњу усмерава ка братимљењу, чиме се у Европској заједници креирала мрежа од преко 7.000 општина и других локалних органа која су повезана у братство, како би на тај начин имали прилику да упореде своје проблеме, размене своја искуства, те дугорочно развијају пријатељске везе и солидарност, а све у циљу економског, друштвеног и културног оснаживања и развоја.

Семинар за представнике општина и канцеларија за локално-економски развој одржаће се 10. и 11. јула 2013. године са почетком у 9,30 часова, у Основној школи “Вук Караџић”. За 10. јул заказан је модул “Систем Ломбардије” (институционални и огранизациони аспект), а за 11. јул модул “Туризам и природа” (места, уметничко и културно наслеђе). Поред тога, организовао би се још један сет семинара, у септембру 2013. године, на ком би се обрадиле теме: Здравствена и социјална заштита (болнице и систем здравствених служби) и Одрживи развој (урбанизам, валоризација производа). Предавачи на јулском делу семинара су еминентни председници и представници Савета и Асоцијација регије Ломабардија, и то: Giuseppe Adamoli - аутор новог статута Аутономије регије Ломбардије,  Gian Maria Bordoni - председник CISPEL Ломбардија (конзорцијум који окупља сва општинска предузећа и јавно приватна партнерства), и председник Confservizi Ломбардија, Giuseppe Magni - потпредседник AICCRE, председник Комитета за братимљење и председник општине Calco, др Milena Bertani, председница “Parco del Ticino” и шеф програма MAB Biodiversita UNESCO, Giuseppe Frattini - инжењер архитектуре, председник конфедерације свих културних удружења и установа Ломбардије и декан катедре Sant Ambrogio, као и Alberto Mazzoleni - председник удружења Еко музеја Италије, председник општине и еко музеја Taleggio.

У делегацији регије Ломбардија биће и Luciano Valaguzza - председник AICCRE, Davide Valia - члан AICCRE, Alessandro Patelli -потпредседник Асоцијације посланика Ломбардије, као и Viliam Milovan - потпредседник Еxpo Italia.